Bisturiul electric utilizat la operaţia la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în urma căreia o pacientă a suferit arsuri, avea interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul folosit pentru sterilizarea tegumentelor acesteia, a afirmat, duminică, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de Agerpres.

O echipă condusă de Horaţiu Moldovan a verificat, duminică dimineaţă, starea de sănătate şi calitatea îngrijirilor medicale acordate pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

Acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinaţiei între un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor trei elemente, să se fi produs acest incident. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, a tegumentelor pacientei. Acel biocid are autorizaţia de a fi folosit în acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul respectiv„, a afirmat Horaţiu Moldovan, la Spitalul Floreasca.

Potrivit lui Moldovan, cei care folosesc acest tip de electrobisturiu ar trebui să ştie că nu poate fi folosit cu biocidul respectiv.

„Recomandările pe care le-am citit noi în utilizarea electrobisturiului respectiv exclud folosirea cu biocide inflamabile. Deci, probabil era necesară utilizarea unui altui biocid„, a precizat secretarul de stat.

În legătură cu faptul că nu ar fi fost în sala de operaţie chirurgul principal, Mircea Beuran, el a menţionat: „Există situaţii de urgenţă extremă, cum este aceasta, în care o sângerare fudroaiantă petrecută cu pacientul poate să nu permită chirurgului principal să ajungă la timp şi să intervină echipa de gardă. (…) Se întâmplă în practica acestei meserii„.

Această intervenţie chirugicală a avut un caracter de maximă urgenţă, dramatică, în care realitatea medicală uneori nu permite analiza tuturor detaliilor. Pentru a salva viaţa pacientei, echipa trebuia să intervină imediat„, a adăugat Moldovan.

Horațiu Moldovan a menţionat că a venit la Spitalul Floreasca pentru a vedea pacienta, afirmând că aceasta este foarte bine îngrijită de o echipă de la chirurgie plastică şi terapia marilor arşi, dar pronosticul ei este rezervat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here