Caută
Close this search box.

În 1957, Nicolae Ceauşescu a supravieţuit unui accident aviatic în care a murit ministrul de externe al României

În 1957, pe aeroportul Vnukovo de lângă Moscova, avionul care ducea toată elita comunistă a ţării la o comemorare în Rusia s-a prăbuşit. La bordul aeronavei, se aflau, printre alţii, Nicolae Ceauşescu şi tatăl lui Adrian Năstase.

Delegaţia Partidului Muncitoresc Român fusese invitată în anul 1957 să participe la o comemorare a revoluţiei bolşevice.

Din grup urma să facă parte şi Gheorghiu- Dej, conducătorul ţării în acea vreme, care a renunţat la deplasare în ultimul moment, din motive de sănătate. Din cauza vremii nefavorabile şi a unor greşeli de pilotaj, avionul sovietic IL- 14 s-a prăbuşit pe aeroportul Vnukovo, lângă Moscova. În accident au murit ministrul de externe Grigore Preoteasa şi trei membri ai echipajului.

Au scăpat cu viaţa Nicolae Ceauşescu, Chivu Stoica, Alexandru Moghioroş, Leonte Răutu, Ştefan Voitec, Ştefan Voicu, Marin Năstase.

În singura fotografie care aminteşte de evenimentul din noiembrie 1957, coşciugul cu trupul lui Grigore Preoteasa, prietenul lui Marin Năstase, a fost purtat de comuniştii români, printre care şi Nicolae Ceauşescu (stânga), care urma să devină conducătorul României în 1967, şi Leonid Brejnev (dreapta), care a preluat conducerea URSS în 1964.

Tatăl lui Adrian Năstase a ajuns în elita comunistă prin intermediul ministrului de externe

Tatăl lui Adrian Năstase, Marin Năstase, a absolvit Şcoala Militară de la Mănăstirea Dealu, unde a fost coleg cu Regele Mihai. Sărac fiind, a beneficiat de ajutor pentru a-şi termina studiile. În 1947, după venirea comuniştilor la putere, Marin Năstase a fost dat afară din armată. La scurt timp, el a renunţat la convingerile monarhiste şi a făcut cerere de înscriere în Partidul Muncitoresc Român (PMR). Fiind bun prieten cu Grigore Preoteasa, ministrul de externe al ţării, a fost propulsat în cele mai înalte structuri de conducere. Ajuns în elita comuniştilor, Marin Năstase (care avea atunci 40 de ani) a făcut parte din delegaţia Partidului Muncitoresc Român, care fusese invitată în anul 1957 să participe la o comemorare a revoluţiei bolşevice.

Ulterior, Adrian Năstase s-a căsătorit, pentru o scurtă perioadă de timp, cu Ilinca Preoteasa, fiica fostului ministru de externe, semn că relaţiile dintre cele două familii s-au menţinut cordiale şi după drama din 1957.
Marin Năstase a murit în anul 1995, la 78 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri