Caută
Close this search box.

Inculparea președintelui Trump, subiectul fierbinte al dezbaterii democrate din Los Angeles

Ieri a avut loc, la universitatea Loyola Marymount din Los Angeles, statul California, a 6-a dezbatere televizată a candidaților Democrați la prezidențialele din noiembrie 2020. Dezbaterea, care a durat trei ore și a fost moderată de jurnaliști de la televiziunea publică și de la revista Politico, a avut loc la 45 de zile înaintea primului scrutin preliminar.

Șapte au mai rămas pe scena duelurilor retorice electorale, selectați pe criterii mai severe decât în trecut: 200.000 de donatori, sau cel puțîn 4% în sondaje naționale reputate, sau minimum 6% în două state care găzduiesc primele preliminare. Au fost 10 în precedenta dezbatere, 20 (în două manșe) în prima și a doua ținute în iunie și respectiv iulie.

Subiectul fierbinte al zilei, inculparea acum două zile a președintelui Trump, în cadrul procedurii de destituire, pentru abuz de putere și obstrucționarea anchetei parlamentare, s-a insinuat inevitabil în turnirul verbal de ieri.

„Nu de avantaj politic e vorba, sau de manevră tactică, ci de bine sau rău. Dacă vrem ca americanii să înțeleagă ce s-a întâmplat în scandalul cu Ucraina, trebuie ca oficialitățile guvernamentale direct implicate să depună mărturie la televiziune, ca să putem judeca. Tribunalul care contează este cel al opiniei publice. Votanții trebuie să vadă adevărul, pentru că doar așa le pot spune senatorilor Republicani, „descotorosiți-vă de președinte, sau ne descotorosim de voi”, a punctat Tom Steyer, miliardarul, activistul liberal, filantropul care finanțează, încă din octombrie 2017, o fulminantă tele-campanie publicitară în favoarea demiterii lui Trump, dar care în materie de popularitate este la coada grupului aliniat ieri pe scena californiană.

Cvartetul din frunte oferă un frapant contrast generațional: primii trei clasați în majoritatea sondajelor, Joe Biden, Bernie Sanders și Elizabeth Warren sunt septuagenari, al patrulea, Pete Buttigieg, are doar 37 de ani. Buttigieg, primarul localității South Bend, statul Indiana, din 2012, este însă cel mai bine cotat în statele care vor vota primele, Iowa la 3 februarie și New Hampshire opt zile mai târziu. În următoarele patru state, Nevada, Carolina de Sud, Alabama și California opțiunile, reflectate în sondajele acestei săptămâni, înclină spre Biden, secondat de Sanders sau Warren.

În privința șanselor trioului de septuagenari Democrați de a triumfa la generale contra actualului ocupant al Casei Albe, și el septuagenar, sondajele din ultimele șapte zile sunt împărțite: Emerson de pildă îl dă pe Trump în dezavantaj cu două până la patru procente, în vreme ce USA Today îl creditează cu victoria ipotetică în dauna fiecăruia dintre cei trei.

„Nu-i de mirare că în sondaje internaționale liderul chinez este mai bine cotat decât cel american, sau că Putin îi transmite lui Trump „fii tare, punerea sub acuzare a fost o eroare”. E necesar să restabilim integritatea funcției prezidențiale. ///Dar, refuz să accept ideea că nu mai putem conlucra. Dacă așa stau lucrurile, suntem pierduți ca națiune. Trebuie să fim capabili de consens. O spun ca unul care are toate motivele să nu vrea să aibă de-a face cu Republicanii. Mi-au atacat fiul, familia, m-au atacat pe mine personal. N-am nici o dragoste pentru ei. Dar de conlucrat trebuie să conlucrăm. N-avem încotro, dacă e să realizăm ceva pentru țară”, susține fostul vice-președinte Biden – dat perdant contra lui Trump la 3 puncte diferență. Conform aceluiași sondaj, Sanders ar pierde la 5, Elizabeth Warren la 8 puncte procentuale.

Bernie Sanders, senator de Vermont din 2007 după 16 ani în Camera Reprezentanților, a jucat un rol proeminent la prezidențialele din 2016, când a fost angajat într-o competiție strânsă, până pe ultima sută de metri și cu daune aduse unității partidului, împotriva celei ce avea să poarte stindardul Democrat la generale, Hillary Clinton.

„Inegalitatea de venit și avere este la un nivel nemaivăzut din anii 1920; suntem singura mare putere economică occidentală care nu garantează accesul universal la asistență medicală. Suntem confruntați cu criză existențială a dereglării climatice. Cei care muncesc trebuie să se ridice împotriva clasei miliardarilor, pentru a crea o guvernare și o economie în beneficiul tuturor, nu doar a celor aflați în vârful piramidei sociale”, a opinat senatorul de Vermont, ale cărui viziuni socializante asupra asigurărilor medicale provoacă un clivaj ideologic în adâncire cu aripa moderată reprezentată de Buttigieg, Biden sau senatoarea de Minnesota, Amy Klobuchar – și ea aliniată ieri – care vor ca statul să fie doar o opțiune, la concurență cu sectorul privat.

Bernie Sanders, tribun al „revoluției politice” este pe aceeași parte a baricadei ideologice în materie de asigurări medicale cu Elizabeth Warren, în Senat reprezentând statul Massachusetts din 2013, după o carieră universitară de peste treizeci de ani. Cunoscută pentru activismul ei senatorial în materie de protecție a consumatorului și reforma sectorului bancar, amatoare de soluții radicale ce pot aliena o porțiune a bazei Democrate. Warren este, în același timp, una dintre personalitățile care au pledat, încă din perioada anchetei Mueller privind imixtiunea rusească în scrutinul prezidențial din 2016, pentru înlăturarea de la putere a președintelui Trump prin procedura de destituire.

Pe această temă, ca și pe altele care au figurat pe agenda dezbaterii, economie, imigrație, educație justiție rasială, politizarea Curții Supreme și tribunalelor de apel prin numiri prezidențiale, pe o serie întreagă de subiecte de politică externă (Orientul Mijlociu, China, Hong Kong, Siria, Afganistan), Pete Buttigieg a introdus nuanța și ideea reînnoirii urgente și necesare. Imperativul epocii post -Trump, spunea într-o recentă apariție în New Hampshire candidatul care atrage din ce în ce mai mulți Republicani dezamăgiți de excesele actualei guvernări, va fi desemnarea un lider capabil să găsească, pe „ruinele a ceea ce-a fost sfărâmat în societatea și politica noastră” soluții unificatoare la marile probleme ce confruntă țară.

„Da, este nevoie de idei mari, iar impozitele individuale și corporatiste vor trebui mărite. Dar, trebuie să promitem cu discernământ, ca să fim siguri că ne putem respecta promisiunile fără a recurge la nivele de impozitare care pot dăuna economiei. În problemă după problemă trebuie să abandonăm mentalitatea washingtoniană că valoarea unei idei se măsoară după câte miliarde adaugă la buget, sau pe câți americani îi transformă în dușmani”, a precizat cel mai tânăr membru al promoției electorale Democrate 2020.

„Trump și aliații săi ne-au dat a înțelege, fără ocolișuri, că vor face orice, inclusiv să apeleze la ajutorul unor puteri străine, pentru a se agăța de putere. Aceasta este șansa noastră, singură, de a-l învinge pe Trump, singurul mod de a câștiga: să-i atragem de partea noastră pe toți, Democrați, dar și independenți îngrijorați de evoluția țării sau Republicani dezgustați de ce se petrece în partidul lor, și cărora le spunem că avem nevoie și de ajutorul lor în această luptă, că sunt bineveniți alături de noi”, a adăugat Pete Buttigieg.vvv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri