Președintele României, Klaus Iohannis, va primi în 2020 premierul Charlemagne (Carol cel Mare), din partea orașului Aachen, potrivit unui anunț publicat în presa germană. Distincția este acordată persoanelor care au făcut campanie pentru promovarea valorilor europeni.

Juriul care decide decernarea premiului a motivat că președintele român „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană de stat de drept”. De asemenea, a subliniat că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”.

Klaus Iohannis va fi decorat cu premiul Charlemagne oferit de orașul Aachen

Presa germană mai arată că Iohannis „consolidează Uniunea Europeană, se angajează să își atingă obiectivele și promovează cooperarea între țările membre”.  Ceremonia de premiere va avea loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei Aachen.

Klaus Iohannis calcă pe urme importante obținând acest premiu. El vine după ce în 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018 președintelui francez Emmanuel Macron.

Premiul este acordat din 1950 pentru servicii speciale în unificarea europeană, iar în trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet, Winston Churchill dar și… moneda euro. Totuşi, premiul nu a fost acordat de 10 ori, în anii ’60-’70, în lipsa unui candidat suficient de merituos, arată organizatorii.

Klaus Iohannis, un „campion al valorilor europene”

„Iohannis este un campion al valorilor europene, arată comitetul care a decis ca Iohannis să fie decorat. De asemenea, președintele român în vârstă de 60 de ani a condus România cu foarte mult succes, susținând valori pro-europene și statul de drept. Iohannis a întărit Uniunea Europeană, este angajat valorilor sale și promovează cooperarea statelor membre.

„Reușita sa este una dintre cele mai importante din 1989 încoace. Conducerea arată în mod special către serviciile aduse de politicianul român către statul de drept și independența justiției”, mai notează sursa citată.

3 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =