Caută
Close this search box.

Lia Savonea rămâne președinte CSM, după un triplu balotaj la votul pentru Nicoleta Țînț

gruparea savonea

Lia Savonea, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, rămâne președinte al CSM,, după un triplu balotaj la votul pentru alegerea Nicoletei Țînț.

CSM a decis să amâne votarea noii conduceri a Consiliului, astfel că Lia Savonea rămâne președinte până la finalul acestui an.

Votul a fost amânat, în condițiile blocajului de la votarea pentru funcția de președinte. Nicoleta Țînț a primit de două ori 9 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”. Deocamdată, nu s-a stabilit când va fi convocat CSM pentru alegerea noii conduceri.

„Mai multi membri CSM sustineau ca votul, după ce s-a votat deja de două ori, nu ar mai trebui reluat: Nu ai majoritate, esti respins automat. Aceasta este punctul de vedere al acestora”, explica sursele citate.

In plenul CSM au fost mai multe discutii in contradictoriu pentru a iesi din aceasta situatie fara precedent in istoria CSM. Sursele citate au explicat ca Sectia pentru judecatori din CSM nu a vrut sa-si schimbe propunerea pentru conducerea Consiliului.

Procedura care va fi urmat după ce s-a înregistrat paritate la votul pentru funcția de președinte al CSM a fost incertă, fiind dispute în CSM pe acest subiect, au relatat surse din instituție. Unii membri CSM consideră că, neîntrunind majoritatea voturilor, Nicoleta Țînț a fost respinsă, în timp ce au susţinut susțin reluarea votului.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a organizat alegeri pentru conducerea forului, pentru anul viitor. Surse din sistemul judiciar anunţau că judecătoarea Nicoleta Țînț avea cele mai mari șanse să fie votată președinte CSM.

Cine este Nicoleta Țînț

Țînț este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017.

Membrii CSM au mandat de câte șase ani, în timp ce președintele și vicepreședintele forului, de câte un an.Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost șefa Curții de Apel București și este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu (condamnat definitiv în două dosare penale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri