Caută
Close this search box.

LIVE VIDEO Legea recursului compensatoriu a fost abrogată în Parlament

camera deputaţilor

Update Legea prin care se abrogă recursul compensatoriu şi se revine la varianta din 2016 a fost votată, în ședința de miercuri a Camerei Deputaţilor.

Deputații dezbat, miercuri, legea prin care se abrogă recursul compensatoriu şi se revine la varianta din 2016.

Votul în plen este programat la ora 12.

Proiectul legislativ, inițiat de PNL, a trecut de Comisia juridică cu unanimitate de voturi.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, raportul favorabil pe proiectul de lege al PNL privind abrogarea recursului compensatoriu. Proiectul a fost discutat pe repede înainte, la propunerea PSD, după ce Guvernul Orban a anunțat angajarea răspunderii pe această lege.

În proiectul pentru abrogarea recursului compensatoriu, deputații PNL și USR au introdus un amendament care menționează perioada pentru care persoanele deținute în condiții improprii beneficiază de măsurile compensatorii. Astfel, recursul compensatoriu se aplică pentru perioada executată de la 24 iulie 2012 până la intrarea în vigoare a legii de abrogare.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr.15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat, marţi, de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL şi USR.

Amendamentele admise vizează revenirea la situaţia din 2016 privind reducerea pedepsei care este considerată ca executată:
a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;
b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;
c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru două nopţi de muncă”, este varianta cuprinsă în legea suspusă aprobării.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declara marți, după dezbaterile din comisia juridică a Camerei, că vor fi identificate măsuri alternative recursului compesatoriu, între care creșterea numărului de locuri de detenție, îmbunătățirea spațiilor și consolidarea sistemului de probațiune, așa cum a cerut CEDO.
Cătălin Predoiu a anunțat că va merge la CEDO pentru a explica de ce a fost aplicat recursul compensatoriu și care sunt măsurile alternative acestei legi: „Starea de siguranță a cetățenilor, securitatea cetățenilor români nu este de negociat și de discutat, vom explica de ce s-a ajuns aici și faptul că nu mai putem tolera această stare de nesiguranță, dar în același timp vom arata și ce urmează să facem în continuare”.

Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost depus în februarie de 10 parlamentari PNL, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri