Caută
Close this search box.

Ludovic Orban negociază cu partidele alegerile anticipate

ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, în timpul unei vizite în judeţul Vâlcea, că este nevoie de alegeri anticipate, pentru că „este foarte dificil cu actualul Parlament să se adopte legi care să fie legile aşteptate de oameni”.

Ludovic Orban nu a precizat o dată la care ar putea fi declanşate alegerile anticipate, dar a spus că PNL caută parteneri politici care să susţină acest demers. Potrivit premierului, este nevoie de „reîmprospătarea structurii Parlamentului”, astfel încât să se ţină cont de „voinţa actuală a cetăţenilor români”.

„Încercăm să convingem partenerii politici să susţină organizarea de alegeri anticipate. Să fie clar, este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile aşteptate de oameni. De multe ori, Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului. E nevoie de reîmprospătarea structurii Parlamentului, să ţinem cont şi de voinţa actuală a cetăţenilor români, să fie oglinda fidelă a opţiunilor politice ale românilor. (…) Declanşarea procedurii de alegeri anticipate se poate face fie prin demisia premierului, fie printr-o moţiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.

Întrebat dacă este dispus să-şi dea demisia, Orban a evitat un răspuns clar. A spus că va lua o decizie responsabilă în momentul în care va avea garanţia că se vor putea organiza anticipatele.

„Deci, eu, în momentul în care voi lua o decizie, şi voi lua o decizie responsabilă, pentru că nu suntem de acord ca un partid serios ce suntem, să declanşăm procedura de anticipate fără să avem o minimă garanţie că sunt posibile alegerile anticipate. Vă repet, e o procedură constituţională care, pentru a permite preşedintelui să dizolve Parlamentul şi să se poată organiza alegeri anticipate, este necesară respingerea a două propuneri de Guvern de către Parlament. Ceea ce înseamnă că trebuie să convingem un număr semnificativ de parteneri politici care să deţină un nunăr cât mai apropiat de 50 % din Parlament, astfel încât să avem garanţia că se pot face aceste alegeri anticipate” , a spus premierul României.

Ludovic Orban a mai adăugat că prioritar pentru guvernul liberal este să introducă în Constituţia României modificările pe justiţie, validate prin referendumul organizat de preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Deocamdată, angajamentul nostru e de a transpune în Constituţie voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului convocat de preşedintele Iohannis, în data de 26 mai. De asemenea, în măsura în care putem genera o susţinere populară şi o susţinere politică pentru alte modificări constituţionale, vom încerca să facem aceste modificări constituţionale, dar numai în baza unei analize extrem de serioase. Nu vrem să modificăm Constituţia numai de dragul de a genera o temă politică, ci vrem să reparăm prevederi care au generat disfuncţionalităţi”, a mai spus Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri