Caută
Close this search box.

Mai mulţi spioni ruşi din GRU, specializați în asasinate, au acţionat în Europa, pornind din Franţa

Putin

Agenţi ai Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU), specializaţi în asasinate, au coordonat operaţiuni din localităţi situate în estul Franţei, acţionând în mai multe ţări europene, inclusiv în Republica Moldova şi Bulgaria, afirmă surse citate de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă, evocând o urmărire orchestrată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice, relatează AFP.

Potrivit cotidianului, cei 15 ofițeri ai serviciului de informații al Armatei ruse (GRU), specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014. Ultima prezență în Franța ar data în septembrie 2018.

După atacul neurotoxic produs în martie 2018 în orăşelul britanic Salisbury, care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal, serviciile de contraspionaj din Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, susţinute de ţări partenere, au lansat operaţiuni intense pentru depistarea agenţilor ruşi activi în Europa occidentală.

Investigaţiile au condus la depistarea a 15 membri ai unei unităţi de elită a Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU) care au circulat prin Europa în perioada 2014-2018.

Agenții au efectuat operaţiuni în Marea Britanie, Bulgaria, Crimeea, Republica Moldova şi Muntenegru
Conform unor surse citate de cotidianul Le Monde, cei 15 agenţi ruşi au utilizat Franţa ca „etapă intermediară de siguranţă” înainte sau după operaţiuni efectuate în Europa.

Autorităţile franceze nu au efectuat arestări şi nu au confiscat arme. Nu au fost depistate contacte ale agenţilor cu Ambasada Rusiei din Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri