Caută
Close this search box.

Memorialul Sighet, CNSAS, Asociaţii ale revoluţionarilor şi foştilor deţinuţi politici, DECORAŢI de Klaus Iohannis

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociaţia „21 decembrie 1989”, Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au fost decoraţi sâmbătă de preşedintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

„Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta. În urmă cu 30 de ani, valul revoluţionar, pornit de la Timişoara, descătuşa la Bucureşti strigătul de libertate al românilor, înăbuşit vreme de 45 de ani.

Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii şi a speranţei, rezidă deopotrivă în semnificaţiile zilei şi în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranţa.

A ne aminti este astăzi e sinonim cu viaţa fiecăruia dintre noi şi cu sănătatea societăţii noastre. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta, înainte de toate, trecutul. (…)

Prin decorarea dumneavoastră, onorez astăzi, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, în numele statului român, şansa unei societăţi care nu îşi uită eroii şi nu îşi abandonează idealurile.”, a spus şeful statului, la ceremonia de decorare a celor cinci instituţii şi asociaţii cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Decoraţiile au fost primite de Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 decembrie 1989”, Traian Orban, preşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara”, Ana Blandiana, preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi Constantin Buchet, preşedintele Colegiului CNSAS, potrivit Agerpres.

Iohannis a arătat că a ales să-şi înceapă mandatul cu această acţiune publică pentru a transmite mesajul clar că va continua să militeze pentru prezervarea memoriei naţionale, să onoreze memoria victimelor totalitarismelor, sacrificiul eroilor români, să apere valorile democratice şi ale statului de drept.

„Viitorul democratic al României nu poate fi construit în absenţa unei asumări corecte a trecutului, care presupune, în primul rând, recunoaşterea şi condamnarea fermă a atacurilor sistematice din timpul regimului comunist la adresa democraţiei, a demnităţii umane, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Totodată, asumarea corectă a trecutului presupune şi înfăptuirea dreptăţii şi redarea adevărului românilor”, a afirmat preşedintele.

„Aţi fost nu doar stavilă în calea uitării acestui capitol dureros din istoria naţională, ci şi contribuitori la procesul de consolidare democratică a României, iar faptul că activitatea dumneavoastră este recunoscută la nivel naţional şi internaţional dovedeşte că aţi reuşit”, le-a spus Iohannis reprezentanţilor acestor organisme.

El a apreciat implicarea instituţiilor şi asociaţiilor respective în educarea tinerei generaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri