Caută
Close this search box.

Mii de polonezi, în stradă, au PROTESTAT contra suspendării unui judecător, Pawel Juszczyszyn

Pawel Juszczyszyn

Mai multe manifestații au avut loc în orașe din Polonia în sprijinul unui judecător suspendat din funcție, Pawel Juszczyszyn, pentru că a contestat regulile de desemnare a magistraților, impuse de către partidul de guvernământ, Lege și Justiție (PiS).

Din 2015 guvernul de la Varșovia se află într-o dispută cu Uniunea Europeană din cauza reformelor despre care criticii susțin că subminează independența sistemului judiciar. Suspendarea judecătorului Pawel Juszczyszyn este un nou episod în acest conflict.

”Cred că legea și cinstea vor câștiga până la urmă. Le spun judecătorilor: nu vă lăsați speriați, fiți independenți, fiți curajoși, suntem puternici”, le-a spus magistratul protestatarilor adunați în fața sediului Ministerului Justiției din Varșovia.

Organizatorii protestelor au afirmat că sunt 105 orașe în care oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta sprijinul față de Juszczyszyn. Printre susținătorii acestuia este și scriitoarea Olga Tokarczuk, recent laureată a premiului Nobel.

Juszczyszyn, un judecător delegat la curtea regională din Olsztyn de la o curte de grad inferior a fost brusc revocat când a criticat numirea unui judecător de către un organism înființat conform noilor reguli impuse de PiS. Joi, a început o anchetă disciplinară împotriva lui, iar vineri a fost suspendat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri