Bugetul pentru Sănătate în anul 2020 este unul echilibrat, în creștere față de anul 2019, arată Ministerul Sănătății, precizând că, în proiectul de buget, salariații din Sănătate au fost exceptați de la noua modalitate de calcul a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare, respectiv pentru condiții grele.

De asemenea, este prevăzut ca, pentru circa 70.000 de salariați din Sănătate care nu au beneficiat de creșterea în întregime a salariilor la 1 martie 2018, salariile să crească cu o treime, mai precizează Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, bugetul permite „asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, precum și acordarea și decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale pentru pacienți”.

Ministerul Sănătății promite și că „va schimba paradigma în ceea ce privește organizarea programelor de sănătate”. Potrivit instituției conduse de Victor Costache, programele care au o execuție bugetară deficitară, sau unele probleme organizatorice, vor fi „regândite și reglate în 2020. Se urmărește eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor în Sănătate”.

„Bugetul Sănătății înseamnă bugetele reunite ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și rectificările bugetare realizate în timpul anului. De exemplu, la ultima rectificare bugetară din 2019, cele mai mari fonduri au fost direcționate către Sănătate pentru plata salariilor din ultima lună din an, aducerea la zi a deconturilor pentru medicamente și servicii medicale, dar și a concediilor medicale restante. Estimăm că, în anul 2020 va exista o creștere cu aprox. 1 miliard de euro, după absorbția fondurilor europene nerambursabile dedicate Sănătății prin programele operaționale”, afirmă Victor Costache, ministrul Sănătății.

65 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 9 =