Caută
Close this search box.

Ministrul Sănătății: Mircea Beuran va fi audiat luni dimineața

Mircea Beuran va fi audiat în cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca, luni, 30 decembrie, anunță ministrul Sănatății, Victor Costache, la Realitatea Plus. De cealalată parte, Mircea Beuran acuză conducerea Spitalului Floreasca că nu a informat Ministerul Sănătății despre accident imediat, așa cum prevede protocolul.

„Chirurgul Beuran va fi audiat luni dimineața. Intervenția a avut loc duminică dimineața, 22 decembrie, și noi am aflat vineri seara, 27 decembrie. Am fi trebuit să știm chiar de duminică, mai ales că spitalul este în subordinea directă a ministerului sănătății”, a anunțat ministrul Victor Costache.

Profesorul Beuran ne-a declarat că l-a anunțat pe 22 decembrie pe managerul Spitalului Floreasca cu privire la acest incident, pe directorul medical, pe medicul coordonator al blocului operator, precum și pe membrii familiei pacientei în cauză (lucru confirmat de familie printr-un comunicat de presă).

De cealalată parte, Mircea Beuran acuză conducerea Spitalului Floreasca că nu a informat Ministerul Sănătății despre accident imediat, așa cum prevede protocolul și, în același timp, nu exclude posibilitatea unei erori umane în cazul femeii incendiate în sala de operație în urmă cu o săptămână.

Tot duminică, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că electrobisturiul NU trebuia folosit cu dezinfectanctul de aseptizare a blocului operator.

„Este rezultatul combinatiei dintre un bioacid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile si folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca din intersecția acestor trei elemente să se fi produs acest incendiu. Este un biocid folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientei. Acest biocid are autorizatie de a fi folosit in acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificația tehnică interdictia de a fi folosit in combinație cu biocidul respectiv”, a spus Moldovan.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a transmis, duminică, un comunicat în care precizează faptul că echipa ministerului, care s-a aflat duminică la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, are misiunea de a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operaţie, cât şi calitatea îngrijirilor medicale acordate şi că sunt studiate unele documente ale Foii de Observaţie Clinice Generale.

MS mai anunţă că toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor.

Am luat această decizie de a comunica datele la sfârşitul anchetei, tocmai pentru a se evita speculaţiile. Este un caz cu multe implicaţii şi, din respect faţă de pacientă si familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile şi declaraţiile clare ale celor implicaţi. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei„, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, în comunicatul de presă.

Pe 22 decembrie, o pacientă cu un cancer de pancreas a suferit arsuri de gradul doi pe masa de operație de la Spitalul de Urgență Floreasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri