Aproape 60 la sută dintre moldoveni ar opta, în cazul unui eventual referendum, pentru aderarea țării la UE, dar îl creditează pe pro-rusul Igor Dodon cu cele mai multe șanse la alegerile prezidențiale din 2020.

Așa arată datele ultimului „Barometru de Opinie Publică”, lansat, la sfârșit de an, de Institutul de Politici Publice de la Chișinău. Potrivit cercetării sociologice, 59,3% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Împotriva acestei opțiuni s-ar pronunța 25,1% din cetățeni. Este cel mai bun rezultat, din ultimii 9 ani, înregistrat în ceea ce privește opțiunea pro-europeană a moldovenilor. În luna mai 2011, 63,4% dintre participanții la un sondaj similar se declarau favorabili aderării țării la UE.

Sondajele arată că moldovenii au fost dezamăgiţi de UE în 2016. Conform măsurătorii făcute publice la 10 luni de la învestirea nocturnă a guvernului Filip (un guvern corupt cu înveliș pro-european, controlat de cel mai detestat om politic al momentului, oligarhul Vlad Plahotniuc), în spatele a zeci de cordoane de poliție, doar 38% dintre cetățenii moldoveni optau pentru aderarea țării la UE.

Cel mai bun scor din istoria măsurătorilor sociologice din Moldova (76%), UE l-a înregistrat în 2008, după 8 ani de rezistență sub regimul comunist controlat de pro-rusul Vladimir Voronin – un regim care a căzut ca urmare a revoluției tinerilor din 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului și cu sute de tineri torturați în comisariatele de poliție.

Dodon și PSRM, populari, dar și Maia Sandu cu PAS

Deși majoritatea cetățenilor își dorește apropierea țării de UE, pro-rusul Igor Dodon rămâne cel mai popular lider politic, iar Partidul Socialiștilor (pe care el îl conduce neoficial) ar aduna acum cele mai multe voturi în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.

Datele sunt importante mai ales în contextul alegerilor prezidențiale directe, preconizate pentru luna noiembrie 2020. Astfel, rezultatele sondajului arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ieși (ca în 2016) liderul de facto al PSRM (pro-rus) Igor Dodon (cu 37%) și liderul PAS (pro-UE), Maia Sandu (cu 30%). Comparativ cu rezultatele sondajului, efectuat cu o jumătate de an în urmă, Maia Sandu este în ascensiune.

În ceea ce privește popularitatea partidelor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar trei partide ar accede în viitorul legislativ. Este vorba de PSRM (27,6%), PAS (17,5%) și PDM (7,4%). Conform sondajului, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (condus de Andrei Năstase) nu ar mai trece pragul electoral (de 6%), acumulând doar 3,3%. În Parlament nu ar mai accede nici Partidul „Șor” (cu 2,9%), iar Partidul Comuniștilor (condus de Vladimir Voronin) și „Partidul Nostru” (condus de Renato Usatîi) ar acumula puțin peste 2% din voturi, spune Deutsche Welle.

144 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =