Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat miercuri că săptămâna viitoare va organiza o întâlnire de lucru pe tema alfabetizării funcţionale.

„Săptămâna viitoare voi organiza o întâlnire cu toţi cei care îşi doresc să participe activ la partea decizională, o întâlnire de lucru privind problema alfabetizării funcţionale, exact ceea ce măsoară şi testele PISA.

Şi în felul acesta să ne concentrăm cu responsabilitate pe măsurile concrete de reducere a decalajelor dintre rural şi urban, dintre filieră teoretică şi tehnologică.

În ceea ce priveşte pregătirea planurilor cadru pe care trebuie să le realizăm în foarte scurt timp, voi avea grijă ca învăţarea integrată care are legătură cu viaţa de zi cu zi să aibă importanţa cuvenită”, a spus ministrul Monica Anisie, potrivit Agerpres.

Potrivit demnitarului, rezultatele de la testarea PISA 2018 arată că nu s-a reuşit să se transforme modul de predare/evaluare astfel încât copiii români să aibă capacitatea de adaptare, soluţionare şi înţelegere a oricărei situaţii de viaţă folosind cunoştinţele acumulate.

„Deşi au mai existat astfel de rezultate la evaluările anterioare, Ministerul Educaţiei nu a făcut nimic pentru ca evaluările de pregătire de la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a să fie acceptate, înţelese şi mai ales valorificate de către copii, părinţi şi cadrele didactice.

Totodată, Ministerul Educaţiei nu a abordat în nici un fel învăţarea practică şi abordarea transdisciplinară, ceea ce de altfel evaluează PISA, ci s-a rezumat numai la publicarea pe site-ul Ministerului Educaţiei a unei broşuri de antrenament.

Este clar că mulţi dintre actorii educaţionali nu au privit această broşură, nu au cunoscut-o şi în felul acesta sistemul nu a reacţionat în modul în care trebuia”, declară ministrul Educaţiei.

În opinia sa, introducerea masteratului didactic este o prioritate „care nu mai poate fi amânată

46 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =