Noul comisar european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, a acuzat Polonia şi Ungaria că fac paşi înapoi în privinţa standardelor democratice, în contextul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale la Bruxelles, în care cele două state ar urma să fie îndemnate să respecte statul de drept.

Premierul ungar Viktor Orban a propus recent măsuri pentru întărirea controlului guvernului asupra teatrelor. În Polonia, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este blocat într-o dispută cu magistraţii care critică măsurile de reformă din justiţie adoptate de Varşovia în ciuda îngrijorărilor că acestea ar submina independenţa instanţelor.

„Din păcate, am observat evoluţii negative în ultimele săptămâni şi luni, de la ultimele discuţii despre Polonia şi Ungaria”, a spus Didier Reynders, înaintea întrevederii miniştrilor pentru afaceri europene din blocul comunitar.

Ambele ţări sunt acuzate că atacă libertăţile democratice, inclusiv în lumea academică şi media, şi sunt sub presiunea UE şi a organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului, având totodată deschise procese la Curtea Europeană de Justiţie.

Miniştrii din Finlanda, Olanda, Austria, Germania şi Franţa au evidenţiat nevoia de a respecta fără echivoc statul de drept, la sosirea la Bruxelles pentru noi discuţii asupra îngrijorărilor lor în legătură cu politicile adoptate de Budapesta şi Varşovia.

„Această procedură nu duce nicăieri. Se bazează pe acuzaţii false şi stârneşte neîncredere între statele membre”, a afirmat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, la sosirea la reuniune.

Reynders a mai declarat că UE are o problemă cu Malta, unde premierul socialist Joseph Muscat a anunţat că va demisiona, în contextul crizei privind uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a expus corupţia guvernului.

51 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 9 =