Caută
Close this search box.

Parlamentul se întruneşte pentru angajarea răspunderii Guvernului pe bugetul de stat

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, luni, în şedinţe comune succesive, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban – bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat şi modificarea OUG 114/2018.

Şedinţele comune ale Parlamentului încep de la ora 16,00.

Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până luni dimineaţa, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte.

Tot, luni, parlamentarii se vor reuni în a patra şedinţă comună pentru a discuta proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului.

Executivul a adoptat, miercuri, proiectele de lege pentru care urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.

Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern în legătură cu angajarea răspunderii Executivului pe proiectul de buget pe 2020, potrivit unor surse politice.

PSD va decide, luni, în Comitetul Executiv Naţional, dacă va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe buget, precum şi dacă va depune o moţiune de cenzură. Totodată, PSD ia în considerare şi sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe modificările la Ordonanţa de urgenţă 114/2018, urmând să fie atacată pe fond, nu pe formă, informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri