Caută
Close this search box.

Piața IT ajunge la 5,9 miliarde de euro

Piața locală de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro până la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform unui studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de profil, conform Mediafax.

Totodată, numărul de angajați în industrie crește constant, cu o medie de 10% pe an, deși continuă să fie cu mult sub nevoile pieței. Conform estimărilor specialiștilor, în Nord-Vestul țării va fi resimțită o nevoie mai acută de experți în domeniu, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.

Pentru sfârșitul anului în curs, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă sectorul software și servicii, iar 1,1 miliarde de euro alte activități din piața de IT.

În acest context, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii prognozează menținerea cotei de creștere anuală, atingând un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.

Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajați) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro și companii medii (50-249 angajați), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.

De asemenea, firmele cu capital străin, deși reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieței și au un ritm susținut de creștere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele românești, care generează circa 27% din piață, iar în ultimii ani au fost marcate de stagnare.

La nivel geografic, Bucureștiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord-Vestul cu o pondere de 18%, Vestul cu 5%, zona centrala cu 6% și Nord-Estul cu 5%.

„Industria de software și servicii a crescut constant în ultima vrenem atât în ceea ce privește veniturile, atât și ca număr de angajați, în ciuda impredictibilității fisale și politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să își mențină același ritm de creștere, ANIS recomandă continuarea investițiilor și inițiativelor publice și private în domenii strategice precum educația și invocația, menite să susțină dezvoltarea pe termen mediu și lung a industriei software și servicii pe plan local”, potrivit lui Teodor Bildăruș, președintele ANIS.

Pe de altă parte, studiul indică o creștere de 78% a exporturilor din piața de IT în acest an, față de ultimii doi ani, când s-a înregistrat 72% în 2018 și 65% în 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri