Caută
Close this search box.

Raportul lui Klaus Iohannis referitor la bilanţul primului mandat are peste 800 de pagini

Președintele Klaus Iohannis a prezentat joi, într-o declarație la Palatul Cotroceni, bilanțul primului mandat. Președintele a precizat că este o sinteză, pentru că documentul are peste 800 de pagini.

„Au fost cinci ani cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca țara noastră să iasă de pe traiectoria sa occidentală.

Tocmai de aceea, cel mai mare câștig al mandatului meu este menținerea cursului democratic și pro-european al României.

În pofida multiplelor adversități politice, am urmărit consecvent și fără compromisuri obiectivele strategice ale țării noastre și am consolidat, astfel, temelia pe care să ridicăm, în anii care vin, România normală”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat, joi seară, la bilanţul primului mandat de şef al statului, că acţiunile sale de politică externă în aceşti ani s-au axat pe creşterea rolului României în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, precum şi pe extinderea şi întărirea Parteneriatului strategic cu SUA.

„Am reuşit ca România să devină un membru respectat al marii familii europene şi un partener activ al dezbaterilor nu uşoare care au marcat această perioadă”, a punctat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Cât priveşte politica internă, el a spus că în atenţia sa a fost buna funcţionare a autorităţilor publice.

Preşedintele României a reiterat că, în ultimii trei ani, s-a încercat şubrezirea statului, iar pentru contracararea forţelor „profund nedemocratice” a uzat „de toate mecanismele constituţionale”.

„Bilanţul tuturor acestor acţiuni întreprinse de mine vorbeşte de la sine: OUG 13 nu a intrat în vigoare, Codurile penale favorabile infractorilor nu au intrat în vigoare”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Sâmbătă, Iohannis va depune jurământul pentru al doilea mandat în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Klaus Iohannis a precizat că a ales să prezinte bilanțul după campania electorală pentru a nu fi „politizat” demersul.

„Am dorit să fac această prezentare acum, după alegerile prezidențiale, pentru că un astfel de demers este unul instituțional și nu trebuie supus unei inerente politizări specifice unei campanii electorale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri