Caută
Close this search box.

România, pe primul loc în UE la cheltuielie cu mâncarea

În România, cea mai mare parte a banilor dintr-o gospodărie se alocă pentru alimente și băuturi răcoritoare, aproape o treime (27,8 la sută), conform datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, date publicităţii luni. România este urmată de lituanieni (20,9%) și estonieni (19,6%) și de bulgari (19,1%),  transmite Mediapool.

Gospodăriile bulgare alocă 19,1 la sută din bani în acest scop. Cel mai puţin plătesc pentru mâncare în Marea Britanie (7,8 la sută), Irlanda (8,7 la sută), Luxemburg (9,1 la sută) și Austria (9,7 la sută).

În 2018, gospodăriile în UE au cheltuit peste 1.047 trilioane de euro (6,6 la sută din PIB-ul Uniunii) pentru alimente și băuturi nealcoolice, conform statisticilor europene.

Aceasta echivalează cu 12,1 la sută din cheltuielile totale de consum și este a treia categorie ca volum de cheltuieli, după cele pentru „locuință, apă, energie electrică, gaze și alţi combustibili” care deţin un procent de 24% și pentru „transport”, cu 13,2 la sută din cheltuielile gospodăreşti.

Cea mai mare scădere a costurilor alimentare este înregistrată în Lituania, iar cea mai puternică creştere este în Republica Cehă și Slovacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri