Caută
Close this search box.

Salarii 2020. Românii primesc mai multe sporuri

La propunerea Guvernului, modificările legislative legate de salarizarea bugetară le-ar putea aduce românilor sporuri de muncă mai mari în 2020.

Proiectul de lege se află deja în Parlament, unde astăzi are loc ședința comună a celor două Camere prin care Guvernul își angajează răspunderea pe acest act normativ. Fără a fi dezbătute, măsurile vor fi supuse votului, pentru ca apoi să meargă la promulgare, scrie DCBusiness.

– Plafonarea indemnizațiilor pentru demnitarii publici la nivelul din decembrie 2019 pentru tot anul 2020. Ele se stabilesc pe baza coeficienților din lege și a salariului de bază minim brut. În condițiile în care, de la 1 ianuarie, salariul minim se va majora de la 2.080 la 2.230 de lei, ar fi trebuit ca și indemnizațiile demnitarilor să se majoreze de anul viitor, dar Executivul propune înghețarea lor.

– Menținerea indemnizației de hrană la nivelul din 2019 – mai exact la 346 de lei, sumă ce reprezintă valoarea brută a indemnizației lunare.

– Indemnizația de merit rămâne, la rândul ei, neschimbată – 6.240 de lei.

– Încetarea cumului salariului de la stat cu pensia, inclusiv cea de serviciu sau cu indemnizația pentru limită de vârstă. Din 2020, persoanele angajate în continuare la stat vor trebui să aleagă între cele două tipuri de venituri.

– Sporuri. Guvernul propune modificarea definiției sporului, astfel încât să existe două alternative de calcul: sporul să fie acordat ca procent din salariu sau ca procent la salariul de bază minim brut.

– Majoritatea sporurilor stabilite ca procent de până la 15% sunt transformate în sporuri fixe, de 25% din salariul de bază minim brut. Este vorba de sporurile pentru condiții grele de muncă, pentru condiții deosebite și periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri