Caută
Close this search box.

Salariul minim pentru studii superioare va fi „înghețat” în 2020. Proiect în dezbatere

guvernul

Salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare urmează să aibă în 2020 același cuantum pe care-l are în momentul de față, adică 2.350 de lei, conform unui proiect de hotărâre a Guvernului apărut aseară în dezbatere publică. Planul autorităților este ca acesta să stea pe loc până este ajuns din urmă de salariul minim brut pe țară, pentru ca apoi să dispară salarizarea diferențiată pentru studii superioare.

Proiectul de HG cu „înghețarea” salariului minim diferențiat pentru studii superioare a venit ca o confirmare a spuselor de săptămâna trecută ale lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului în Guvernul Orban.

„Prin excepție (…), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră”, prevede documentul apărut pe site-ul Ministerului Muncii.

Ionel Dancă a explicat, practic, că salariul minim diferențiat pentru studii superioare o să dispară în câțiva ani, după ce va fi prins din urmă de salariului minim pe țară.

„În ceea ce privește nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, în momentul de față, hotărârea de Guvern (prin care se va stabili cuantumul salariului minim brut pe țară – n. red.) nu va afecta în niciun fel această categorie de salariați. Respectiv, rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creșterea salariului minim brut [pe țară], să se ajungă la același nivel și să existe un singur salariu minim brut pe țară”, a declarat Ionel Dancă.

Salariul minim diferențiat pentru studii superioare, pentru cei care au o vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor respective, a fost introdus în 2019 și are un cuantum de 2.350 de lei.

Salariul minim pe țară urmează să fie stabilit la 2.230 de lei. Asta înseamnă că sunt șanse destul de mari ca acesta să depășească nivelul salariului diferențiat pentru studii în anul 2021 sau, cel târziu, în 2022, dacă se păstrează acest ritm constant de creștere.

Totodată, șeful Cancelariei prim-ministrului a mai precizat că salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor va fi păstrat în continuare.

„În ceea ce privește salariul minim din construcții, vorbim despre un număr de contracte de aproximativ 316.000. Este o prevedere asumată inclusiv în dialogul cu reprezentanții partenerilor sociali din acest domeniu. Este o prevedere care va fi păstrată în vigoare”, a precizat Ionel Dancă.

Salariul minim diferențiat pentru construcții a fost introdus în 2019 și este programat să existe până în 2028. Acesta are un cuantum de 3.000 de lei și în 2020 va rămâne la același nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri