Caută
Close this search box.

Science News: Apa pe Marte, disponibilă cu ”o lopată”

Când primii astronauți vor ajunge pe Marte, ei nu vor fi fost capabili să ia toate cele necesare cu ei. Logistica și greutatea transportului atâtor materiale cu o singură navă spațială, împreună cu echipajul, sfidează tehnologiile actuale.

În vreme ce oamenii de știință de la NASA discută despre misiuni care să livreze materiale pe Planeta Roșie înaintea uneia cu echipaj uman, există resurse pe Marte care ar putea fi folosite.
Una dintre aceste resurse este apa, iar stabilirea accesului la apă este la fel de importantă. Cunoașterea amplasamentului apei accesibile de pe Marte ar putea contribui chiar la alegerea locului de aterizare pentru echipajul uman. Un nou studiu publicat în această săptămână în revista Geophysical Research Letter prezintă o hartă cu apă înghețată care ar putea fi la numai 2,5 cm (un inch) sub suprafață.

Înaintea oricărei misiuni umane, roboții au explorat de ani buni planeta Marte. Roverele au investigat suprafața în căutare de semne ale unei vieți trecute și de apă, iar sondele au orbitat planeta făcând fotografii și hărți, scrie Hotnews.ro.

Datele obținute de NASA de la Mars Reconnaissance Orbiter și Mars Odyssey Orbiter au permis și detectarea prezenței apei înghețate sub suprafață. „Nu ai nevoie de un excavator ca să sapi după gheață. Doar de o lopată”, spune Sylvain Piqueux, autor al studiului de la NASA. „Continuăm să colectăm date despre gheața îngropată pe Marte, căutând cele mai bune locuri în care să aterizeze astronauții”.

Odinioară, Marte a fost o planetă caldă care putea să găzduiască potențial viață și apă pe suprafața sa. Dar ceva s-a schimbat acum 3,5 miliarde de ani și a pierdut cea mai mare parte din atmosferă. Mai există doar una subțire, care permite gazelor ca vaporii de apă să se degaje. Iar dacă apa ar mai exista pe suprafață, s-ar evapora imediat.

Dar apă există pe Marte sub formă de gheață sub suprafață, atât la poli, cât și la latitudini mijlocii. Gheața polară este binecunoscută deoarece au identificat-o sondele orbitale. Și meteoriții au contribuit la identificarea ei, permițând sondelor să fotografieze urmele impactelor. Phoenix Lander de la NASA a putut chiar să sape și să ia mostre din gheața polară în 2008.

Ambele sonde orbitale au la bord instrumente sensibile la căldură, importante pentru gheața îngropată care schimbă temperatura suprafeței. Cercetătorii au utilizat și spectrometrul cu raze gamma pentru a colecta date în vederea găsirii gheții.

Foto: European Space Agency

Pe lângă gheața deja cunoscută de la poli și ecuator, datele au indicat zone unde gheața poate fi fi găsită imediat sub suprafață. Ca și Luna, Marte are regiuni care fac planeta deja înghețată neospitalieră pentru astronauți – cum sunt polii. Trebuie luați în considerare factori ca temperatura și expunerea solară. Aceștia fac atrăgătoare regiunile de la nordul și sudul celei ecuatoriale. Emisfera nordică este și mai potrivită ca loc de aterizare pentru o misiune umană deoarece elevația este mai adecvată și există mai multă atmosferă care să încetinească nava.

Noua hartă prezintă gheață la mai puțin de 30 cm sub suprafață într-o regiune numită Arcadia Planitia din emisfera nordică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri