Caută
Close this search box.

Scoţienii vor un nou referendum pentru INDEPENDENŢĂ după victoria lui Boris Johnson

Victoria categorică a conservatorilor a umbrit un alt rezultat surpriză din nordul insulei: Partidul Naţional Scoţian, până acum cel mai mare partid regional din Scoţia, a devenit, acum, un partid la nivel naţional în adevăratul sens al cuvântului, după ce a câştigat 48 de mandate, cu 13 mai multe decât la precedentele alegeri, relatează POLITICO.

Cu 13 mandate în plus faţă de alegerile precedente, SNP-ul deţine acum un număr de 48 de mandate în Parlamentul de la Londra şi şi-a reconfirmat statutul dominant în politica Scoţiei.

Deşi este clar că Brexitul va deveni o realitate după victoria lui Boris Johnson, situaţia nici că poate fi mai bună pentru Scoţia care are acum şansa de a mai încerca o dată să îşi obţină independenţa, potrivit digi24. Nicola Sturgeon a anunţat, joi, după închiderea urnelor că îi va cere guvernului lui Johnson să dea Scoţiei puterea de a organiza un nou referendum pentru independenţă, informează The Guardian.

Şefa executivului de la Edinburgh a declarat că SNP a câştigat „un nou, proaspăt şi mai puternic mandat” pentru a cere un nou vot asupra independenţei Scoţiei.

Rezultatul SNP este cu atât mai impresionant cu cât naţionaliştii scoţieni au reuşit să îi ia locul din parlament liderei liberal-democraţilor, Jo Swinson.

„Nu o să mă prefac că fiecare persoană care a votat SNP ieri sprijină în mod necesar independenţa, dar a existat o susţinere clară în acest scrutin a faptului că Scoţia trebuie să-şi aleagă singură viitorul că nu trebuie să accepte să fie guvernată de la Londra de un guvern conservator pe care nu l-a votat şi că nu trebuie să accepte viaţa în afara Uniunii Europene, pe care, de asemenea, nu a votat-o”, a declarat Nicola Sturgeon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri