Caută
Close this search box.

Se amână votul pentru proiectul privind pensiile speciale

camera deputaţilor

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a decis să amâne votul pentru proiectul privind pensiile speciale, până în luna februarie, sub pretextul că Guvernul trebuie să se pronunțe pe toate amendamentele.

„Eu propun, pentru că avem aici, amendamente care duc la abrogarea și altor indemnizații (…) propun o amânare până când acest punct de vedere va fi dezbătut de către specialiștii din Guvern. (…) Nu te-arunca în fântână, lasă Guvernul să se pronunțe”, a afirmat președintele comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, Adrian Solomon.

Astfel, printre categoriile de pensii speciale care urmează să fie eliminate odată cu adoptarea inițiativei legislative se numără pensiile funcționarului public parlamentar, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, pensiile speciale ale judecătorilor CCR și pensiile de serviciu ale membrilor corpului diplomatic consular al României.

Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale inițiată de USR a fost respinsă de Senat pe 26 martie 2018.

Camera Deputaților va avea rol de for decizional.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale, dar că unele categorii, precum militarii și magistrații, ar trebui să-și păstreze acest drept.

„Știu că aceasta chestiune se discută și se dezbate în comisia de specialitate și cred că este mai bine să mă exprim după ce se clarifică dumnealor între ei în ce fel de dorește promovarea acestei legislații. Dar da, este clar că trebuie făcut ceva în aceasta zonă, fiindca pur și simplu PSD-ul a exagerat cu aceste pensii speciale. Pe de altă parte este clar că sunt categorii care trebuie să beneficieze de acest tip de pensie, fiindcă au un serviciu foarte special. De exemplu, nu cred că cineva vrea să renunțe la pensiile de serviciu ale militarilor”, a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a spus că nu susține eliminarea pensiei speciale nici în cazul magistraților.

„Este un specific aparte. Magistratul are o răspundere enormă, un stres enorm, o încărcare profesională ieșită din comun și acordarea pensiilor speciale pentru magistrați mi se pare o măsură care trebuie menținută”, a afirmat Iohannis.

Raluca Turcan a anunțat că PNL a decis, în ședința BEX de luni, ca partidul să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția celor militarilor și magistraților. Vicepremierul a precizat că în paralel Guvernul vrea să vină cu o Lege a pensiilor care să elimine inechitățile în calcularea pensiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri