Caută
Close this search box.

Șefii unităților de primiri urgențe NU VOR ca Raed Arafat să plece din funcție: Miza financiară a postului său

raed arafat

Un număr de 140 de unităţi de primiri urgenţe, împreună cu coordonatorii de la SMURD din întreaga țară, au semnat o scrisoare în care îşi arată aprecierea pentru Raed Arafat.

În anul 1990, proaspătul absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj, Raed Arafat, punea bazele unei acțiuni de voluntariat în care a investit personal mii de ore neplătit: este vorba de SMURD, serviciul de urgență de care beneficiază toți românii azi. În vreme ce Arafat construia de la zero, marea majoritate a criticilor lui de azi nu au contribuit nici măcar cu un pai la sistemul medical de urgență.

Azi, în decembrie 2019, dr. Raed Arafat declară că nu ”îi este teamă de controlele financiare”, are audituri externe pe toate achizițiile făcute în sistemul de urgență și va pleca din funcție doar dacă își va asuma cineva demiterea sa.

În document se arată că demiterea lui Raed Arafat din funcția de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență ar constitui un risc real pentru sistemul de medicină de urgenţă din ţară. Într-o conferință de presă susținută, joi, 12 decembrie, șeful UPU – SMURD, Alba, Aurel Crișan a declarat că dacă Arafat va fi demis, vor exista acțiuni de protest la nivel național, în întregul sistem de urgențe din țară.

Ameninţări constante la adresa sistemului de urgenţă au început să apară în perioada anilor 2011- 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale. Atracţia fondurilor potenţial disponibile, mirajul implicaţiilor comerciale în sistemul de urgenţă, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea şi coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat … Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveţi dubii? Căutaţi în sertarele Ministerelor pe care le evaluaţi, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate”, a spus Aurel Crișan.

”Unde a greşit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal?”

Șefii structurilor de medicină de urgență, subordonate departamentului condus de Raed Arafat mai spun că nu înțeleg acuzațiile care i se adus șefului DSU, și nici ce anume i se impută acestuia.

Unde a greşit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiştilor să se pronunţe. De ce nu profesioniştii din sistem sunt cei care sunt ascultaţi, ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaştere şi de a schimba fără un fond? În final, poate că nu este vorba despre omul Raed Arafat, ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toţi aceşti ani. De toţi cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcţionează exclusiv pentru binele celor aflaţi în suferinţă. Şi nu suntem puţini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea şi funcţionarea sistemului. Nu uitaţi că este atât munca dar şi viaţa noastră”, se arată în scrisoarea semnată de 140 de șefi din structurile de medicină de urgență din România.

”Stimaţi domni şi doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veţi pune în loc? Încercaţi să explicaţi acest lucru cetăţenilor României. Încercaţi să descrieţi prin ce mecanisme va funcţiona acest sistem pe care nu l-aţi înţeles şi nu îl veţi înţelege decât dacă îndepliniţi una din două condiţii: fie faceţi parte din el cu trup şi suflet, fie beneficiaţi de el pentru trup şi suflet.În caz contrar ne rezervăm dreptul la acţiuni de protest care, fără a afecta pacienţii care se adresează sistemului de urgenţă, să sublinieze încă odată faptul că şi ceea ce avem noi de spus este important” se arată în scrisoarea sumnată de peste 140 de şefi angajaţi UPU şi SMURD.

Raed Arafat: Voi pleca doar dacă voi fi demis

Doctorul Raed Arafat a declarat că va pleca numai în cazul în care va fi demis.

De asemnea, Arafat a precizat că nu îi este teamă de controale și are audituri externe pe toate achizițiile făcute pe domeniul pe care îl coordonează.

În acest context, 120 de ambulanțe tip A2 se vor pune în funcțiune în luna decembrie.

În data 12 decembrie, a avut loc activitatea de recepție cantitativă, calitativă și de punere în funcțiune a 120 de ambulanțe noi, de tip A2, destinate Serviciilor de Ambulanță Județene.

Ambulanța tip A2 este ambulanța destinată transportului sanitar neasistat al unuia sau al mai multor pacienți pe targă și/sau scaune, fiind dotată cu echipamentele și materialele minime necesare acordării primului ajutor în caz de nevoie.

Echipajul poate fi format dintr-un singur membru (ambulantier) sau din doi membrii (doi ambulantieri sau un ambulantier si un asistent).

Foto: Facebook/Raed Arafat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a semnat în anul 2018, în calitate de lider de proiect, 7 contracte de finanțare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, apelul de proiecte POR/389/8/2, prin care sunt achiziționate ambulanțe și alte echipamente specifice intervenției la urgențele medicale în regiunile de dezvoltare Centru, Sud, Vest, Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest și Nord-Est.

În baza Contractului subsecvent de furnizare nr.1- Ambulanță tip A2- Unitate mobilă de transport pentru mai mulți pacienți, în valoare totală de 27.192.438, 67 lei cu TVA, vor fi repartizate Serviciilor de Ambulanță Județene, în contextul eficientizării misiunilor de salvare a populației”, explică doctorul Arafat.

Miza financiară din jurul postului lui Raed Arafat

Deputatul PSD Corneliu Florin Buicu a postat un mesaj foarte interesant: ”Apropierea sărbătorilor și frigul vor determina pe români să fie impasibili la o eventuală demitere a lui Raed Arafat, fără ieșiri in strada, demiterea având drept scop eliminarea piedicilor pentru “privatizarea” sistemului public de urgență”.

Așa se va și întâmpla: e o chestiune de timp până când Arafat va fi dat afară din sistem.

Surse avizate spun că miza este de peste 6 miliarde de euro, iar firmele care vor prelua zone nișate din sistemul de urgență, inclusiv privatizarea ambulantei, se știu deja și finanțează pe bani grei campania de denigrare a lui Arafat.

Mai jos, un video unde Arafat explică intervenția de la Colectiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri