Caută
Close this search box.

Spitalul Universitar din București are heliport funcțional, dedicat îngrijirii medicale de urgenţă a pacientului critic

Spitalul Universitar din Capitală are de astăzi un heliport funcțional. Este a patra unitate medicală din țară care va avea o astfel de facilitate. De altfel, la Universitar exista deja un heliport,  dar nu a funcționat niciodată.

Heliportul Spitalului Universitar de Urgenţă, primul din Bucureşti care este dedicat în totalitate îngrijirii medicale de urgenţă a pacientului critic, a devenit operaţional. Investiţia, care se ridică la aproximativ 1 milion de euro, va scurta timpul de intervenție în cazurile grave și foarte grave cu până la 30 de minute. Banii au fost donaţi de o companie privată.

Heliportul reprezintă o premieră pentru unităţile medicale din Capitală, construcţia fiind realizată pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Are 400 de metri pătrați, este construit pe o structură metalică  și este înconjurat de o plasă de siguranță.  Are o  instalaţie electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecţie şi de stingere a incendiilor.

Elicopterele medicale vor beneficia de două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte. Pacienţii vor fi transportaţi direct în Unitatea de Primiri Urgenţe cu ajutorul unui lift şi al unui culoar suprateran.

După ce elicopterul aterizează pe heliport, pacienții sunt duși direct în Unitatea de Primiri Urgențe, proces care va dura cel mult cinci minute.

Până acum, elicopterele aterizau pe stadionul Dinamo, pacienții erau stabilizați și apoi transportați cu ambulanța la Spitalul Universitar. Tot procesul dura aproximativ 30 de minute.

Managerul Spitalului Universitar, Adriana Nica, a declarat că acest heliport va scurta semnificativ timpul de intervenție al medicilor în cazurile pacienților cu afecțiuni grave și foarte grave, cu cel puțin 30 de minute.

„Pentru viața pacientului înseamnă un pas destul de important pentru că se scurtează mult timpul. Dacă anterior finanțării și execuției acestui heliport elicopterele SMURD aterizau în diferite zone din București, din zona respectivă pacientul era transferat către un spital de urgență, la noi sau către un alt spital din București. Traficul este destul de îngreunat și atunci timpul se scurtează în favoarea pacientului. Cred că cel puțin 30 de minute se scurtează timpul în care pacientul poate să fi îngrijit”, a spus Nica, potrivit Mediafax.

Managerul Spitalului Universitar a precizat că heliportul va fi dedicat în totalitate îngrijirii medicale de urgență a pacienților aflați în stare critică: „Este cel mai modern heliport din România, primul din București, care este dedicat în totalitate îngrijirii medicale de urgență a pacientului critic. Este o premieră nu numai pentru Spitalul Universitar, ci pentru pacientul critic care are nevoie de îngrijiri medicale de înaltă specialitate la spitalul nostru, dar și la alte spitale din București, în funcție de patologia cu care un astfel de pacient critic ajunge în București pentru a i se acorda îngrijire medicală”.

Nica a arătat că, pentru pacient, inaugurarea acestui heliport este cel mai mare beneficiu, întucât în felul acesta se scurtează foarte mult durata transportului, crescând șansele de supraviețuire ale acestuia: „După ce aterizează elicopterul, pe această platformă, pacientul, împreună cu echipajul SMURD al Spitalului Universitar urcă în acest lift care va coborî cu el și personalul medical care îl preia și îl însoțește până la UPU, unde merge și i se vor face toate investigațiile imagistice, paraclinice, după care, în funcție de boala fiecărui pacient și de severitatea cu care acest pacient critic ajunge la spital este direcționat către secțiile medicale sau chirurgicale din cadrul spitalului”, spune managerul Spitalului Universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri