Caută
Close this search box.

UE anunţă o conferinţă a donatorilor, la mijlocul lui ianuarie, la Tirana, pentru reconstrucţia Albaniei după seism

cedo

Statele din Uniunea Europeană şi-au exprimat joi solidaritatea cu Albania şi au susţinut organizarea unei conferinţe a donatorilor la Tirana pentru a ajuta această ţară după seismul devastator de la finalul lui noiembrie, soldat cu 51 de morţi, o mie de răniţi şi enorme pagube materiale, transmite EFE.

„Vom organiza o conferinţă a donatorilor la mijlocul lui ianuarie la Tirana pentru reconstrucţia Albaniei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi, la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles.

„Este nevoie de investiţii pentru a pregăti o lungă perioadă de reconstrucţie”, a precizat aceasta, citată de AFP, care aminteşte că ideea unei conferinţe internaţionale a fost lansată la începutul lui decembrie de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Violentul seism a avut magnitudinea de 6,4 şi s-a soldat cu 51 de morţi. Circa 5.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

Oraşele Durres, destinaţie turistică pe coasta Adriaticii, cu 400.000 de locuitori, şi Thumane, la nord de Tirana, au fost dur afectate. În capitala Tirana, cutremurul a avariat puternic aproape 70 de imobile şi 250 de case, arată AFP.

După seism, potrivit EFE, Albania a cerut activarea Mecanismului UE de Protecţie Civilă, la care o ţară poate apela în cazul în care nu poate gestiona prin forţe proprii o situaţie de urgenţă sau dezastru.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru realizarea de imagini prin satelit din zonele afectate, iar Centrul European de Coordonare a Răspunsului la Urgenţe este în contact cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri