Adrian Năstase: „Tragedia Boeing-ului a „acoperit” operatiunea de lichidare a lui Soleimani”. Se sugerează o legătură cu SUA și cu 11 septembrie!

adrian năstase

Cele 178 de victime care au murit după ce un avion Boeing ucrainean a fost doborât, dintr-o „eroare umană”, de Iran, sunt acum invocate de aproape întreaga planetă iar lumea întreagă vorbește despre ele.

Despre conjunctura în care s-a întâmplat această tragedie, fostul premier al României din perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Adrian Năstase – 69 de ani -, a afirmat că, prin amintita tragedie, pur și simplu s-a pus in plan secund scandalul generat de asasinarea de către americani a generalului iranian Qassem Soleimani.

Mulți dintre dumneavoastră știu că, din aprilie 2012, lui Adrian Năstase i s-a retras viza de călătorie în SUA, având interdicție totală de intrare în această țară, din cauza condamnării pentru corupție pe care a suferit-o în România.

După această decizie, Năstase a afirmat că decizia americanilor a fost luată la presiunea unor consilieri anticorupţie români, aflaţi în cercul de influenţă a lui Traian Băsescu şi care lucrau pentru ambasada americană.

„Înainte ca acea condamnare să fie definitivă am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite, cu atât mai mult cu cât relaţia mea cu administraţia americană în legătură cu conflictele din Irak, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO consideram că sunt chestiuni destul de importante. Americanii şi administraţia americană nu au foşti prieteni.

Ei au numai actuali prieteni. Ţi-ai terminat mandatul, nu mai eşti util… PA! Deci ăsta e mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu ştiu, se temeau americanii că voi merge şi voi organiza acţiuni teroriste acolo?”, se întreba Adrian Năstase, citat pe atunci de digi24.ro.

Dar să revenim la prezent. Adrian Năstase a publicat acum, pe blogul său, un comentariu despre situația din Iran și Irak.

„In mod paradoxal, doborârea avionului ucrainean de catre fortele armate iraniene a calmat retorica de razboi din Orientul Mijlociu, declansata de asasinarea, „in legitima aparare”, a generalului Soleimani la ordinul presedintelui Trump (probabil ca va trebui sa redefinim, in viitor, notiunea de legitima aparare in dreptul international, tinand seama de doctrina „legitimei apărari preventive”, lansate de presedintele Bush după atacarea Turnurilor gemene, pe 11 septembrie 2001).

Atmosfera de conflict, cu pregatiri de operatiuni militare directe sau prin proxy, amplificate de imaginile de la inmormantarea generalului, s-a modificat datorită tragediei mortii celor 178 de victime – iranieni si straini.

In aceste conditii, Iranul a trebuit sa treaca in defensivă, iar soarta pasagerilor avionului doborăt (probabil din nepriceperea unor militari iranieni) a „acoperit” operatiunea de lichidare a lui Soleimani.

Adeseori, in viata internatională, vântul, din motive nestiute, isi schimbă directia”, a scris Năstase pe site-ul sau. Nu e deloc greu a se observa tenta care se dă acestor rânduri. Anume că americanilor le-ar conveni de minune situația ceată după moartea lui Soleimani, situația în care Iranul s-ar simți acum cu musca pe căciulă, după doborârea avionului ucrainean. Și, cine știe – chiar dacă scrie despre posibila nepricepere a unor militari iranieni – poate că americnii n-ar fi tocmai străini de tragicul incident …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *