Caută
Close this search box.

Anticipate dificile, dar ultranecesare

Klaus Iohannis a cerut imperios alegeri anticipate, iar acest lucru e aproape ca și făcut de joi, de când Guvernul a dat ordonanța de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi. Vom încerca să descifrăm strategia Partidului Național Liberal în perioada următoare, acum când întreaga clasă politică cunoaște zile extrem de efervescente.

Acum, PNL poartă deja negocieri cu toate partidele parlamentare care au votat învestirea Guvernului Orban, chiar dacă partenerii conjuncturali pun condiții dure. Aici însă, partidul care și-a asumat guvernarea a punctat și prima victorie redutabilă, cea legată de incomodul USR. Alegerea primarilor în două tururi, girată de Orban, a netezit colaborarea dificilă cu Dan Barna. PMP-ul nu pare să pună probleme pentru că vrea să fie la guvernare și a obținut cam tot ceea ce și-a dorit.

Cu Pro România nu se știe niciodată, cu partidul lui Victor Ponta lucrurile stau mereu pe nisipuri mișcătoare. Cât despre UDMR, în această zonă e punctul nevralgic: UDMR-iștii sunt profund dezavantajați de cele două tururi, la fel ca și PSD-ul care a anunțat că inițiază o moțiune de cenzură și va bloca ordonanța de urgență.

În privința moțiunii de cenzură, sigur pe el, Iohannis a ieșit la declarații și insistă că demersul opoziției nu are nici o șansă. Totuși, chiar dacă moțiunea nu trece, PSD o poate ataca la CCR unde nu știm ce decizie va fi luată din cauză că, la acest capitol, Constituția nu e foarte clară.

Dar să spunem că toate lucrurile merg șnur și Ludovic Orban, un premier care se dovedește a avea cel puțin tact, își duce la bun sfârșit strategia de declanșare a anticipatelor. În acest caz ideal, anticipatele ar putea fi o opțiune politică sigură cel mai devreme în luna mai. Iar până atunci, mașinăria de propagandă a PSD-ului trezită la viață este mai sonoră ca niciodată, iar scorurile prognozate ar putea fi cu mult diferite față de alegerile europarlamentare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri