Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că decizia de a fi mărite pensiile cu 40%, măsură prevăzută să se aplice de la 1 septembrie, are un impact atât de mare, încât nu crede că a mai existat ceva similiar în Uniunea Europeană în ultimii zece ani. Fostul președinte a precizat că, într-adevăr, pensiile sunt foarte mici, dar politicienii care promovează o majorare atât de consistentă ar trebui să le explice pensionarilor că pentru o astfel de creștere vor plăti nepoții. Europarlamentarul PMP a mai afirmat că România va fi nevoită să împrumute o sumă uriașă pentru a putea da pensiile majorate cu 40%.

Discuția a pornit de la o afirmație a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu: „Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. (…) Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%”.

„Isărescu spune un lucru logic, dar politicienii nu sunt întotdeauna logici și, de multe ori, decizia politică e deasupra realităților economice. Legat de mărirea pensiilor, s-a plecat de la o realitate: multe pensii erau mult prea mici. Că s-a făcut cu 40% anul acesta creșterea e o decizie politică. Această decizie politică e în contradicție cu realitatea economică: România nu poate susține această cerere. Dar, fiind decizia politică, se utilizează împrumutul: nu poate România, pot alții să ne dea bani să creștem pensiile cu 40%”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Acesta a continuat prin a explica faptul că banii aceștia nu-i vom primi gratis, iar Legea Pensiilor, cu aceste majorări, va antrena efecte în cascadă ce ne vor afecta ani întregi de acum încolo: „Deciziile politice sunt de multe ori împotriva realităților economice, dar de asta sunt politicieni – să ia decizii. Ei au decis să facă ceva pentru pensionari. Liberalii spun și ei, ca PSD-iștii, că dau mărirea de 40%. Ce nu spune niciunul sunt costurile: o șubrezire teribilă a finanțelor publice ale României, crearea de dezechilibre macroeconomice, și nu pe un an-doi. Legea Pensiilor va genera efecte în cascadă ani de zile de la momentul introducerii acestei creșteri”.

Europarlamentarul PMP a mai afirmat că România va fi nevoită să împrumute 36 de miliarde de euro numai pentru a plăti pensiile: „Îmi aduc aminte din analiza și expunerea de motive a legii: în primul an, acum, va fi un deficit de 21 de miliarde RON, în 2020, un deficit de 51 miliarde, în 2022, de 83 de miliarde. Asta înseannă peste 160 de miliarde de RONI, ceea ce înseamnă vreo 36 de miliarde de euro împrumutați pentru pensii! Asta trebuie explicat! Noi, toți susținătorii mai binelui pentru pensionari, trebuie să fim responsabili și conștienți de ce facem”.

„Decizia, ca impact, e cea mai mare decizie din Uniunea Europeană în ultimii zece ani. N-am auzit de asemena decizie politică în contradicție cu realitatea economică. Pensionarii aveau nevoie de creșterea pensiei, însă și pensionarii trebuie să știe că această creștere la pensie va însemna o povară care va marca și viitorul nepoților lor, pe care altfel îi pupă de dimineață până seară. Va fi o decizie cu un impact pe termen lung”, a mai explicat Băsescu.

Fostul președinte a mai susținut că o etapizare ar mai fi amortizat efectul: „Hai s-o etapizăm cum putem! Ar fi amortizat efectul anul acesta, când e doar pe 3-4 luni – că la anul n-ai cu ce să-l compensezi – dacă am atrage 6 miliarde euro de la UE. Încerci să compensezi efectele cu performanță în absorbția fondurilor europene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here