Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi cere premierului Orban să nu declanşeze alegeri anticipate, susţinând că acum îi este mai uşor cu ALDE în Parlament, decât i-ar fi cu susţinerea USR, după anticipate.

„Nu vreau să dau crezare zvonurilor că, de fapt, scopul acestor alegeri anticipate este de a asigura o majoritate care apoi să oprească calendarul de creştere a pensiilor şi salariilor sau să impună un program de austeritate.

O asemenea majoritate ar putea fi alcătuită doar din PNL şi USR. Crede PNL că îi va fi mai uşor la guvernare alături de un partid populist, fără ideologie şi fără experienţă, decât acum când este singur şi are o susţinere rezonabilă în Parlament? (…)

Îl îndemn pe prim-ministrul Orban să nu sacrifice stabilitatea şi creşterea economică a României pentru un scop politic relativ mărunt. Să aibă încredere în Parlament şi în capacitatea noastră de a găsi o cale de mijloc din care cei câştigaţi să fie romanii şi nu un partid politic sau altul”, susţine Tăriceanu, într-o postare, pe Facebook.

Postarea integrală:

„Văd că se intensifică discuţia pentru anticipate fără a se explica ce câştigă românii din această aventură. E greu să justifici acest lucru pentru că, de fapt, nu există nici un câştig. Motivaţia ca PNL stă bine în sondaje şi ar avea de câştigat din aceste alegeri nu este o motivaţie serioasă. Ce se va întâmpla dacă peste un an un alt partid va sta bine în sondaje? O luăm de la început? Şi facem asta ori de câte ori cercetările sociologice arata schimbări în preferinţele electoratului? Facem la fel şi atunci când Preşedintele Republicii sau primarii scad în sondaje?

Dacă discuţia despre anticipate chiar este una serioasă şi nu vreo strategie electorală de a muta atenţia de la temele cu adevărat importante pentru români la o temă secundară, atunci cei care le promovează trebuie să ne răspundă la nişte întrebări. Ce urmează după alegerile anticipate? Care sunt măsurile pe care vor să le ia atunci, dar nu pot să le ia acum?

Nu vreau să dau crezare zvonurilor că, de fapt, scopul acestor alegeri anticipate este de a asigura o majoritate care apoi să oprească calendarul de creştere a pensiilor şi salariilor sau să impună un program de austeritate. O asemenea majoritate ar putea fi alcătuită doar din PNL şi USR. Crede PNL că îi va fi mai uşor la guvernare alături de un partid populist, fără ideologie şi fără experienţă, decât acum când este singur şi are o susţinere rezonabilă în Parlament?

Experienţa de a conduce un guvern care nu avea o majoritate în Parlament (după retragerea de către Traian Băsescu a PDL) mă pune în situaţia de a şti cât de dificilă este viaţa Guvernului Orban. Dar îmi amintesc, de asemenea, ca atunci, chiar cu o susţinere parlamentară subţire, primul guvern PNL a produs cea mai mare creştere economică de după 1989 şi romanii au avut parte de o perioadă de bunăstare. Am avut opţiunea pe care şi actuala putere o are: să negocieze cu toate forţele politice o susţinere pentru proiectele majore. Actualul guvern a făcut câţiva paşi importanţi: a trecut bugetul, a modificat ordonanţa 114 care introducea distorsiuni majore în economie. În acelaşi fel poate găsi sprijin pentru alegerile locale în două tururi sau reforma pensiilor speciale.

Prognozele economice actuale arata România ca o ţară stabilă cu opţiuni de creştere de 4-5%, mult mai mare decât a celorlate tari din UE, iar această creştere ne dă şansa de a mai recupera din decalajul faţă de cei mari.

Îl îndemn pe prim-ministrul Orban să nu sacrifice stabilitatea şi creşterea economică a României pentru un scop politic relativ mărunt. Să aibă încredere în Parlament şi în capacitatea noastră de a găsi o cale de mijloc din care cei câştigaţi să fie romanii şi nu un partid politic sau altul.

De asemenea, îi solicit prim-ministrului să nu îşi bată joc de eforturile şi sacrificiile pe care le-am făcut pentru a obţine o majoritate care să-i investească guvernul.”

55 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 8 =