Caută
Close this search box.

Cei ce fac dezinfecție, dezinsecție și deratizare la bloc trebuie să ceară autorizarea sanitară până la 13 februarie

Mai nou, firmele și persoanele fizice care oferă servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la bloc și în alte spații folosite de populație trebuie să ceară și să obțină un certificat care să ateste faptul că aceste activități respectă normele de igienă și sănătate publică în vigoare, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății (MS). Astfel, firmele trebuie să ceară autorizarea în următoarele 30 de zile, începând de azi.

Concret, Ordinul MS 15/2020, care se aplică de marți, stabilește că, pentru activitățile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare în care se folosesc produse biocide în spațiile utilizate de populație, este necesară de-acum certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică. În acest sens, firmele și persoanele fizice trebuie să ceară autorizarea până pe 13 februarie 2020. O măsură similară a fost impusă prin acest act normativ și saloanelor de înfrumusețare.

Astfel, cei care desfășoară activități de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în spații locuite sau în care au acces oamenii trebuie să obțină documente prin care să poată demonstra că respectă normele de igienă și sănătate publică.

Potrivit Ordinului MS 1.030/2009, firmele pot obține certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică a activităților desfășurate prin depunerea, la direcțiile teritoriale de sănătate publică, a unei cereri, a unui memoriu tehnic, în care trebuie descris modul de îndeplinire a cerințelor prevăzute de lege, și a unei dovezi a achitării taxei de certificare, în cuantum de 200 de lei.

Produsele biocide sunt substanțe care pot distruge sau controla anumite organisme dăunătoare și pot fi incluse, potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, în patru mari categorii:

dezinfectanți de uz casnic și industrial;
conservanți pentru produse naturale și fabricate;
produse de combatere a dăunătorilor;
alte produse biocide specializate.
Măsura certificării acțiunilor de dezinsecție sau deratizare a fost introdusă după ce, în Timișoara, în urma unei acțiuni de deratizare, trei locatari ai unui bloc au murit, iar mulți alții au ajuns la spital cu greață, vărsături, amețeli sau dureri de cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri