Caută
Close this search box.

Cine sunt cei care fac lobby contra desfiinţării Secţiei Speciale

După ce Guvernul Orban a adoptat memorandumul propus de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), mai mulţi magistraţi şi asociaţii profesionale reprezentate de ei au criticat în termeni vehemenţi intenţia Executivului.

Judecătoarele Andreea Ciucă, Florica Roman şi procurorul Liviu Tudose au fost vicime ale „abuzurilor” DNA.

În 2003, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, a fost acuzată de luare de mită de procurorii PNA-lui înfiinţat de Adrian Năstase. Judecătoarea a fost prinsă în flagrant cu banii primiţi de la un politician local, dar a susţinut că a fost vorba de un împrumut.

Ciucă a fost chiar arestată de procurori (la vremea respectivă, aceştia puteau să emită mandate de arestare), însă a fost eliberată de Instanţa supremă. Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată defiinitiv în 2010 de un complet de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol. Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare. În 2015, dosarul a fost restitut la parchet, iar ancheta a fost preluată de procuroarea Florentina Mirică de la DNA Bucureşti, care a clasat acuzaţiile în 2017.

Ulterior, judecătoarea Roman a formulat plângere la Secţia Specială împotriva procurorilor DNA Oradea care ar fi „terorizat-o”.

În 2016, fostul şef al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Liviu Tudose, a stat mai multe luni în arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită şi permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii. Tudose a fost trimis în judecată, alături de mai mulţi procurori şi poliţişti din Prahova şi de fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă.

Procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, pe atunci la Parchetul Curţii de Apel Prahova, instrumenta dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani Alexe-Păvăleanu.

Potrivit unor surse judiciare, Sebastian Ghiţă l-ar fi rugat pe procurorul Tudose, care era şef la PCA Ploieşti, să îl salveze pe Mircea Cosma, preşedintele PSD al Consiliului judeţean Prahova. Ghiţă ar fi mers acasă la procurorul Tudose şi, fiind sub influenţa alcoolului, ar fi căzut în genunchi în faţa lui Tudose, ca să îl salveze pe Cosma.

Ghiţă, poliţiştii şi procurorii au fost achitaţi însă de un complet de trei judecători al ÎCCJ, format din magistraţii Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru (apropiat de fostă şefă a CSM, Lia Savonea) și celebrul Ștefan Pistol (a vrut să îl achite pe Liviu Dragnea).

Apelul DNA nu s-a mai judecat, întrucât a fost retras de fostul şef SIIJ, Gheorghe Stan zis Geani, înainte de a fi numit judecător la CCR. Astfel, decizia de achitare în cazul procurorului Tudose a rămas definitivă, fără să se pronunţe Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Un alt exemplu de magistrat cu opinii vehemente pro-SIIJ şi anti-DNA este judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedinta Tribunalului Timiş. În cazul ei, un apropiat, poliţistul Nicu Fiat Mihăiţoaia, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă ca urmare a unui dosar al DNA Timişoara.

Judecătoarea pensionară Viorica Costiniu (foto) era celebră în sistemul de Justiţie pentru atitudinea anti-DNA după ce soţul ei, judecătorul Florin Costiniu, fost şef al Secţiei Civile a ÎCCJ, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.

Deşi este condamnat pentru corupţie, magistratul Costiniu încasează în continuare pensie specială. În 2013, pensia lui era de 16.000 de lei.

Potrivit unor surse judiciare, acum, pensia specială a judecătorului condamnat pentru corupţie, Florin Costiniu, sare de 20.000 de lei.

Judecătoarea Dana Gîrbovan nu a avut probleme cu DNA, dar în vara anului trecut a fost propusă de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de ministru al Justiţiei în Guvernul PSD. În ultimii ani, judecătoarea Gîrbovan şi-a făcut un stindard din lupta cu „abuzurile” DNA şi – cu ceea ce ea numea – implicarea SRI în justiţie.

Procuroarea Elena Iordache, zisă Lenţi, de la Asociaţia Procurorilor din România a instrumentat dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înainte să fie înfiinţată Secţia Specială.

Procuroarea Elena Iordache este şi cea care, în 2016, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Procuroarea a dat clasare 6 luni mai târziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect. Ea a fost colegă de facultate, la Iaşi, cu fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri