Caută
Close this search box.

CNAIR vrea să dea anul acesta bani pe senzori muzicali pentru şoferii care respectă viteza legală

cnair

Ca să-i convingă pe șoferi să nu mai uite piciorul pe accelerație, Compania de drumuri (CNAIR) vrea să demareze anul acesta un proiect pilot care se numește „Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului” și care este prins în Strategia de Siguranță Rutieră.

Proiectul presupune transformarea unor melodii celebre, precum „Ciocărlia” sau „Drumurile noastre”, în marcaje rutiere. Șoferii vor auzi cântecele doar dacă nu depășesc limita de viteză.

Un alt proiect ieșit din comun prevede instalarea unor roboței de ghidare în zona sectoarelor de drum periculoase sau acolo unde se desfășoară lucrări la carosabil.

În Strategia de Siguranță Rutieră din acest an șefii de la Drumuri propun implementarea în România a unei idei care a fost deja testată în America. Vor să-i convingă pe șoferi să nu depășească viteza legală prin trasarea pe carosabil a unor marcaje rutiere în relief care, atunci când treci cu mașina peste ele, scot sunetele unei piese.

Este o idee luată de la americani. Aceștia au instalat încă din 2014 astfel de marcaje pe celebra Route 66, care nu este foarte circulată, potrivit smithsonianmag.com. Americanii au folosit piesa “America the Beautiful”.

La noi, CNAIR vrea să amplaseze marcajele astfel încât șoferii care respect limita de viteză să audă fie „Ciocârlia”, fie „Drumurile noastre”. Întrebați cât ar costa acest proiect și pe ce sectoare de drum ar urma să fie amplasate marcajele muzicale, șefii de la Drumuri au evitat să dea un răspuns clar, dar au precizat că în America măsura a fost una de succes.

Tot anul acesta, șefii de la Drumuri vor să dea drumul și unui alt proiect pilot, numit „Roboțelul Ghid de Avertizare”, care consta în achiziția de roboței, mai degrabă manechine cu baterii, și amplasarea acestora în zona sectoarele de drum considerate periculoase din punct de vedere al siguranței rutiere sau în zonele unde se desfășoară lucrări la carosabil.

Scopul este de a-I face pe șoferi mai atenți la drum. Și această idee este împrumutată din afară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri