Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că a descoperit la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) coafeze angajate pe posturi de specialiști și că a primit spre plată documente de despăbubiri pentru pagube produse de cormorani în lanurile de rapiță.

Adrian Oros şi fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, au făcut declaraţii la Digi24 despre aceste situaţii.

„Când faci o asemenea afirmaţie trebuie să vii punctual, dar să spunem la general că sunt suspiciuni, e de înţeles, nu prea greu.

Până la verificare, e această suspiciune, că în România nu s-a respectat directiva 57, cine face asemenea afirmaţii îl trimit acum la directiva 57 privind Natura 2000 care pune în pagina juridică proceduri şi conduita pe care să o realizeze fiecare din cei care acced la aceste sume.

E exclus să se fi întâmplat asta, dacă e aşa ceva, e obligat (ministrul Agriculturii – n.r.) să ia măsuri cuvenite”, a afirmat Daea.

În replică, actualul ministru al Agriculturii a explicat că a spus doar ce a constatat şi că în 10 zile va prezenta un raport cu rezultate concrete.

El a spus că a găsit un grad de absorbţie de 26% în domeniul pisciculturii, dar şi dosare de despăgubire cu sume uriaşe. Cele incorecte nu vor fi plătite, a dat asigurări Oros.

„Ministerul trebuie să fie foarte atent la ce se întâmplă cu autoritatea de piscicultură şi acvacultură, aici sunt foarte multe minusuri. Nu am spus că Petre Daea e responsabil direct”.

Referindu-se la gradul de absorbţie a fondurilor europene de 26%, Petre Daea a răspuns, că el a găsit nivelul sub 8% şi că s-a îngrijorat:

„Saltul până la 26% s-a întâmplat din fericire, am căutat soluţii pentru a mări gradul de accesare”.

„Îi urez succes (ministrului Agriculturii – n.r. cum i-am urat şi când a venit, îngrijorarea legitimă e legată de existenţa noastră, suntem oameni responsabili, cu mare greutate pe umeri”.

Întrebat în legătură cu faptul că miliţieni şi coafeze au fost angajaţi pe post de «specialişti» în minister, Daea a răspuns:

„Am un respect tare mult pentru români. Românii, pentru mine, sunt toţi laolaltă. Nu vreau să fac aprecieri privind angajarea în minister, ea s-a făcut în baza legii, nimeni nu-şi poate permite să încalce legea, ci să angajeze ce trebuie, cum trebuie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =