Caută
Close this search box.

Crin Bologa, omul propus de Cătălin Predoiu la DNA, este SPAIMA corupţilor din Ardeal

bologa

Crin Bologa este procurorul pe care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a ales să-l propună pentru funcţia de procuror-şef DNA. Dar cine este Bologa?

La şefia DNA s-au înscris cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru (care s-a retras înainte de interviu).

Însă Predoiu l-a preferat pe Crin Bologa (46 de ani), prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995, magistratul şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru că din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În 2005, la doar 33 de ani, a devenit cel mai tânăr şef care conduce o structură teritorială a parchetului anticorupţie, fiind în fruntea DNA Cluj între 2005 şi 2008, funcţie la care a renunţat din motive familiale şi a revenit la Parchetul Tribunalului Sălaj.

Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru că de atunci să fie adjunct al şefului instituţiei.

Un caz macabru şi complex

Într-un interviu acordat Adevărul, în 2018, Bologa mărturisea că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2003, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două braţe şi capul unui bărbat.

Complexitatea cazului a fost dată de faptul că nu se ştia dacă este vorba despre una sau două victime, în condiţiile în care persoanele care au recunoscut braţele ca fiind ale unui vecin de-al lor susţineau despre capul găsit că nu ar fi al aceluiaşi individ.

Ulterior, cu ajutorul medicului legist, procurorul de caz a stabilit că respectivul cap fusese fiert în prealabil, lucru care explica de ce era mai mic şi deformat. La scurt timp după ce a fost identificată victima, s-a găsit şi criminalul.

Declaraţii controversate

La interviul pentru funcţia de şef DNA, Crin Bologa a afirmat că va trebui identificată posibilitatea ca persoanele citate la DNA şi care nu doresc o expunere mediatică să poată intra pe o „cale de acces prin spatele instituţiei”.

„Am trecut acolo (în proiectul managerial – n.red.) pentru că s-au plâns foarte multe din persoanele cercetate că au fost linşate mediatic prin intrarea pe uşa principală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe uşa din spate şi, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui găsită o soluţie”, declară procurorul.

Adversar înverşunat al Secţiei Speciale

La ieşirea din Ministerul Justiţiei, unde a susţinut interviul, Bologa a spus că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este o jignire la adresa magistraţilor corecţi, iar derapajele pot să apară şi la această structură de parchet.

„Existenţa Secţiei Speciale o văd că pe o jignire la adresa procurorilor şi judecătorilor corecţi din ţara asta. S-a creat o instituţie numai pentru procurori şi judecători, ce nu a mai existat niciodată în această ţară, iar derapajele pot apărea şi în această secţie că la orice altă structură de parchet”, a declarat Bologa.

Potrivit declaraţiei sale de avere, procurorul are şapte terenuri în Sălaj, Cluj-Napoca şi Constantă. În Cluj-Napoca sunt două apartamente şi în Zalău o casă de locuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri