Veniturile din criptomonede vor fi declarate, pentru prima oară, în anul 2020, după ce Codul fiscal a fost modificat pentru ca raportarea lor să fie obligatorie în mod oficial. Astfel, pentru câștigurile din criptomonede din 2019, persoanele fizice vor depune declarația unică și vor plăti la stat impozit și, uneori, chiar contribuția la sănătate (CAS). În acest context, reprezentanții Fiscului au pus joi în dezbatere un nou model al declarației unice, care va fi adaptat pentru raportarea câștigurilor din criptomonede.

Persoanele fizice care câștigă bani constant din criptomonede (peste 600 de lei pe an) au de-acum o obligație oficială de a-și raporta anual veniturile și de a plăti la stat taxe. Mai precis, veniturile din monede virtuale din anul 2019 trebuie declarate în anul 2020, pentru stabilirea taxelor datorate.

Declararea banilor câștigați din criptomonede se face prin depunerea la Fisc a declarației unice pentru persoanele fizice, termenul anual al acesteia fiind 15 martie. Practic, persoanele fizice vor raporta câștigurile pe care le-au avut în anul trecut, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacțiilor cu criptomonede.

Atenție! Declarația unică se poate depune fie online, în format electronic, prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, fie în format tipărit direct la ghișeele Fiscului. Așa cum scriam mai sus, declarația unică va fi adaptată curând inclusiv pentru raportarea câștigurilor din criptomonede, așa cum reiese din instrucțiunile propuse pentru completarea formularului.

Însă în ce moment exact se poate considera că un câștig trebuie declarat și taxat? Conform celor de la Deloitte Tax România, vorbim de momentul în care o persoană fie convertește criptomonedele în lei sau valută, fie le folosește pentru a cumpăra produse sau servicii.

„În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiunii acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic”, au explicat Raluca Bontaș, partener, și Cătălin Barbu, consultant, ambii de la Deloitte Tax.

Așadar, atât timp cât o persoană își păstrează veniturile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele.

„Trebuie avut în vedere, totuși, caracterul anonim, criptat și nereglementat al tranzacțiilor cu criptomonede, care generează o imposibilitate atât pentru contribuabil, cât și pentru organul fiscal de a declara, respectiv de a taxa acele elemente de venit atâta vreme cât ele nu se cristalizează și nu sunt distinct conturate în ecosistemul financiar reglementat”, au adăugat cei doi specialiști.

Referitor la taxele datorate, Codul fiscal stabilește că, dacă o persoană obține anual peste 600 de lei din criptomonede, aceasta datorează statului impozit pe venit – în cotă de 10%. În plus, dacă veniturile din monede virtuale sunt cel puțin egale, într-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute, persoanele fizice datorează și CASS – în cotă de 10%. Anul acesta, echivalentul celor 12 salarii minime este 26.760 de lei.

„CASS este datorată numai dacă persoana fizică estimează a realiza (fie doar din tranzacții cu monede virtuale, fie cumulând aceste venituri cu alte venituri realizate) pentru anul în curs venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară”, au mai precizat cei doi specialiști de la Deloitte Tax. Concret, pentru a atinge plafonul ce obligă la plata CASS, câștigurile din criptomonede se cumulează, acolo unde este cazul, cu veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o firmă, închiriere, investiții, alte surse sau activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Deci, impozitul pe venit nu depinde de obținerea altor venituri în afară de criptomonede, însă CASS-ul da. Dacă o persoană câștigă bani numai din criptomonede, atunci trebuie să fie atentă numai la pragul de 600 de lei pe an și la cel de 12 salarii minime brute.

EXEMPLU

Ai câștigat de la 601 lei în sus din criptomonede (venituri convertite în lei ori valută sau folosite la achiziția de bunuri ori servicii). ►
Depui declarația unică la Fisc până pe 15 martie.

Achiți la stat impozit pe venit în cotă de 10% din câștiguri.

Ai obținut câștiguri de cel puțin 26.760 de lei (inclusiv din alte venituri, nu doar din monede virtuale). ► Achiți și CASS în cotă de 10% din suma respectivă.
Atenție! Plata taxelor pe venituri se face, mai precis, în conturile bancare puse la dispoziție de Fisc pe site-ul propriu.

Totuși, cei de la Deloitte Tax atrag atenția că taxarea câștigurilor din criptomonede ar trebui detaliată corespunzător prin normele pentru aplicarea Codului fiscal (însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum). Tocmai pentru a înlătura eventualele probleme referitoare la declarare și stabilirea taxelor.

„Trebuie menționat că prevederile nou-introduse ar trebui clarificate prin norme în privința momentului determinării câștigului și metodei de conversie a sumelor exprimate în monede virtuale, documentele justificative necesare, a costurilor directe aferente tranzacțiilor care pot fi deduse din baza de impozitare etc.”, au conchis Raluca Bontaș și Cătălin Barbu.

Obligația de a raporta anual veniturile din criptomonede de peste 600 de lei, ca venituri din alte surse, și de a plăti taxe la stat a fost introdusă la începutul anului 2019. Însă specialiștii oricum recomandau deja persoanelor fizice să le declare și să achite taxe, înainte ca autoritățile să ia măsuri concrete.

IMPORTANT! Cei care obțin un câștig sub 200 de lei la fiecare tranzacție cu criptomonede, însă nu mai mult de 600 de lei pe an (cumulat), scapă de obligația depunerii declarației unice și, automat, de plata taxelor pe venituri.

229 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here