Caută
Close this search box.

Doi agenți ruși au vrut să spioneze Forumul de la Davos, deghizați în instalatori

Autoritățile din Elveția au dejucat o operațiune rusă de spionaj, care implica folosirea unor agenți care s-au dat drept instalatori și care aveau misiunea de a instala microfoane, pentru a obține informații de la liderii și oamenii de afaceri prezenți la Forumul Economic de la Davos, informează The Moscow Times, care citează ziarul elvețian Tagez Anzeiger.

Cei doi bărbați au fost opriți la un control de rutină în august 2019, după ce autoritățile au aflat că amândoi au stat în țară pentru aceeași perioadă de trei săptămâni, a relatat ziarul Tagez Anzeiger, citând purtătorul de cuvânt al poliției din cantonul Graubünden, din Elveția.

Conform surselor din poliție citate de cotidianul elvețian, cei doi ar fi putut să lucreze la instalarea unui sistem de supraveghere audio prin care să obțină informații în timpul forumului de la Davos.

Deși cei doi cetățeni ruși s-au prezentat drept instalatori, aceștia dețineau pașapoarte diplomatice, însă nici unul nu fusese acreditat ca diplomat în Elveția, potrivit Digi24.

Cei doi ruși au solicitat imunitate diplomatică, iar reprezentanții statului rus au amenințat cu consecințe diplomatice dacă bărbații vor fi reținuți. În cele din urmă, poliția i-a eliberat și le-a permis să plece din țară.

FOTO: Digi24

Ambasada Rusiei, prin secretarul de presă din Berna, a negat eventuala operațiune de spionaj, sugerând că „instalatorii” au fost la Davos pentru a ajuta la pregătirea unui eveniment găzduit de Fundația Roscongress din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri