Caută
Close this search box.

Două firme est-europene, CONDAMNĂRI în Belgia pentru dumping social!

dumping social

În prima jumătate a lunii ianuarie, Curtea de la Bruges a emis două condamnări penale împotriva unor manageri de transport străini, din Europa de Est, pentru încălcarea legii muncii privind activitatea şoferilor şi practicarea formelor de dumping social.

Primul caz se referă la compania slovacă DV Trans, care, potrivit ziarului Het Laaste Nieuws, era de tip căsuţă poştală. Aceasta a fost înfiinţată la Bratislava, la o adresă la care au fost localizate alte 79 de companii, doar pentru a utiliza şoferi romani în ţări străine.

Şoferii audiaţi de judecător au recunoscut că au lucrat doar în Benelux şi Franţa şi că nu au pus niciodată piciorul în Slovacia. În total, 29 de şoferi au condus în acest mod vehiculele companiei din Slovacia din martie 2016 până în iunie 2017.

Compania a fost ulterior închisă, dar a primit o amendă de 522.000 de euro, iar proprietarul o pedeapsă de 12 luni de închisoare şi amendă de 139.000 de euro.

Cel de-al doilea caz se referă la companiile Avis Trans şi Avis MMS, care, potrivit judecătorilor, ar fi folosit 27 de şoferi din România şi Moldova pentru a efectua transport în zona portului Zeebrugge, aceştia nefiind plătiţi conform salariilor minime belgiene, potrivit ziarului Nieuwsblad Transport.

În acest caz, a fost acuzat doar administratorul celor două companii, care la sfârşitul procesului a fost condamnat la 12 luni de închisoare şi o amendă de 350.000 de euro. Potrivit apărării, companiile nu au lucrat doar pentru clienţii belgieni, ci au efectuat curse şi către / dinspre România sau Moldova.

„Unii şoferi au câştigat până la 3.000 de euro net. Deci nu suntem exploatatori“, a spus apărarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri