Caută
Close this search box.

Dragos Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, câștig de cauză la CEDO

cedo

Dragos Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, în urma atacului cu grenadă din 2002 de la Liceul „Jean Monet” din Capitală, are din nou cîștig de cauză la CEDO, care a dispus daune de 3.000 de euro, după ce a reclamat condițiile necorespunzătoare din penitenciar.

Potrivit deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Dragoș Ciupercescu trebuie să primească daune de 3.000 de euro, în baza articolului 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care face referire la tratament inuman sau degradant.

CEDO arată, într-un comunicat de presă de marți, că Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 și a fost încarcerat în diferite penitenciare, până la eliberarea lui condiționată, în 2016. În această perioadă, el a depus mai multe plângeri pentru condiții necorespunzătoare de detenție în care ar fi fost ținut în penitenciarul din Giurgiu și apoi în cel din Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015, în principal din cauza supraaglomerării și a încălzirii inadecvate.

El a făcut, de asemenea, plângeri în fața instanțelor interne cu privire la faptul că a fost expus fumului de țigară în timp ce a fost transportat în instanță pentru audieri, a reclamat că nu a primit tratament dentar adecvat sau că nu a putut comunica online cu soția sa, care locuia în Italia.
Decizia CEDO nu este definitivă, putând fi contestată într-un termen de 3 luni.
În iunie 2010, CEDO a decis ca statul român să îi plătească lui Dragoș Ciupercescu peste 18.000 de euro despăgubiri și cheltuieli de judecată, pentru condiții necorespunzătoare de detenție.

În februarie 2007, Dragoș Ciupercescu a fost condamnat definitiv la 18 ani de detenție de către Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost eliberat condiționat în decembrie 2016.

În noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat din depozitul de muniții al UM 01348 din București șapte grenade de mână defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniție și 144 de cartușe calibrul 7,65. În 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fața Liceului „Jean Monnet” din Capitală, una dintre grenadele furate, rănind cinci elevi și distrugând mai multe bunuri. În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cișmigiu, dar grenada nu a explodat.

Ciupercescu a fost angajat, între 1997 și 1999, ca militar în cadrul unei unități aparținând Ministerului Apărării Naționale, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri