Caută
Close this search box.

Factorii care ar putea SUBMINA realegerea lui Donald Trump la Casa Albă

donald trump

În toamna anului trecut, Moody’s Analytics anticipa că președintele Donald Trump va câștiga fără probleme un nou mandat de lider al Statelor Unite la alegerile ce se vor desfășura în noiembrie 2020, creditând starea bună a economiei americane pentru foarte posibilul succes electoral al republicanului.

„Dacă alegătorii ar vota în primul rând pentru ce au în buzunare, președintele își va zdrobi competitorii,” susținea o analiză a companiei, care a reușit să prezică cu exactitate câștigătorul fiecărui scrutin prezidențial american începând din 1980, cu excepția celui din urmă cu trei ani (când Trump a învins-o pe rivala sa democrată, Hillary Clinton).

Unele voci au criticat însă studiul realizat de Moody’s, afirmând că există suficiente motive pentru care victoria lui Trump nu este una certă. Dar care ar fi lucrurile care ar putea deraia realegerea republicanului la Casa Albă în 2020?

Potrivit Modelului Electoral Prezidențial 2020, Moody’s Analytics anticipează o victorie clară a președintelui Trump la alegerile din acest an. Compania a realizat trei modele economice diferite pentru a evalua cursa din 2020 și, în fiecare dintre ele, republicanul este creditat cu câștigarea detașată a competiției în fața rivalului democrat, indiferent care ar fi acesta.

Compania de analiză susține că singura șansă reală a Partidului Democrat de a câștiga Casa Albă va fi o prezență masivă la vot a susținătorilor democrați și a independenților care preferă democrații.

Exceptând cazul în care până la alegeri nu se va produce o situație neobișnuită (spre exemplu, Trump va fi înlăturat din funcție ca urmare a Ukrainegate), victoria republicanului în Colegiul Electoral ar putea depăși cu ușurință succesul său din 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

În noiembrie 2016, Trump a obținut 304 de voturi, față de doar 227 pentru contracandidata sa democrată (Colegiul Electoral este un corp de electori constituit la fiecare patru ani cu scopul exclusiv de a alege președintele și vicepreședintele Statelor Unite. Colegiul este format din 538 de alegători, iar pentru a câștiga alegerile este necesară o majoritate absolută de 270 de voturi).

Experții de la Moody’s și-au bazat analizele pe ceea ce cred consumatorii americani despre propria lor situație financiară, pe câștigurile pe care piața bursieră le-a obținut în timpul mandatului lui Trump și pe perspectivele șomajului, care au scăzut la minimul ultimilor 50 de ani.

În cazul în care aceste variabile se vor menține, președintele republican pare că nu va avea nicio problemă să obțină un nou mandat de patru ani.

Sunt însă suficienți analiști americani care afirmă că victoria lui Trump nu este bătută în cuie și că nominalizatul Partidului Democrat, indiferent că se va numi Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg sau chiar Hillary Clinton, va reuși să câștige detașat fotoliul de la Casa Albă. Iată câteva dintre motive:

Economia Statelor Unite nu este atât de puternică pe cât susțin republicanii că este. Chiar dacă americanii nu vor fi martorii unei recesiuni până de ziua alegerilor (3 noiembrie), numărul celor nemulțumiți financiar și economic va fi ridicat, cred analiștii, care dau ca exemplu creșterea inegalității veniturilor în ultima perioadă, ceea ce a făcut ca bogații să fie cei care beneficiază de expansiunea pieței de capital și nu clasa de mijloc.

În plus, experții cred că bogații și companiile mari au fost cei care au câștigat de pe urma Legii privind reducerea impozitelor din 2017, cu câștiguri nesemnificative pentru muncitorii americani obișnuiți. Moody’s Analytics a constatat recent că doar 20% din economiile de impozit pe profit au mers către investiții, restul fiind folosit la răscumpărarea de acțiuni și creșteri ale dividendelor.

Creșterea conomică sub Trump a atins nivelul maxim de 2.9% în 2018, după care a încetinit și probabil va fi de circa 2% pentru 2019, cu o creștere și mai lentă aproape certă în acest an. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a menține rata șomajului scăzută, dar nu neapărat suficient pentru a-l ajuta pe Trump să recâștige alegerile. Cercetările realizate de Alan Abramowitz, de la Centrul pentru Politică al Universității din Virginia, arată că un președinte în funcție a cărui susținere populară este negativă (iar rata de favorabilitate a lui Trump este constant sub 50%) are nevoie de o creștere economică cuprinsă între 2% și 3% pentru a câștiga realegerile, lucru care nu se întâmplă cu actualul lider de la Casa Albă.

La toate acestea se adaugă îngrijorările privind apariția, spre sfârșitul anului 2020, a semnelor unei recesiuni, care vor afecta bursele și vor provoca panica consumatorilor (și alegătorilor) americani.

Procedura de destituire a lui Trump. Actualul lider de la Casa Albă, și candidatul Partidului Republican la alegerile din noiembrie 2020, este primul președinte din utimii 150 de ani cand candidează pentru realegere după ce a fost pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților. Chiar dacă, așa cum anticipează cei mai mulți experți politici, el va fi achitat de către Senatul majoritar republican în scandalul Ukrainegate, criza politică și legală care are loc în acest moment la Washington (și care domină buletinele de știri cu informații negative despre liderul Statelor Unite) va avea darul să erodeze susuținerea de care beneficiază Trump și să modifice treptat opinia alegătorilor independenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri