Caută
Close this search box.

Iranul acuză Europa că a sacrificat acordul nuclear de dragul intereselor economice

Teheranul i-a acuzat joi pe europeni că au sacrificat „ceea ce mai rămăsese” din acordul privind programul nuclear iranian de dragul intereselor lor economice, ca urmare a unui posibil şantaj din partea preşedintelui american Donald Trump, informează AFP, citată de Agerpres.

Paris, Londra şi Berlin „au vândut ceea ce mai rămăsese din acord pentru a evita noile taxe vamale ale lui Trump”, a reacţionat ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, într-o postare pe Twitter.

Zarif reia pe contul său un articol din cotidianul Washington Post, în care se afirmă că „Trump a ameninţat în secret (trei capitale) cu impunerea de taxe vamale de 25% la automobilele europene” dacă acestea nu activează Mecanismul de reglementare a diferendelor din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena, în 2015.

Pactul încheiat între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) riscă să devină caduc după ce Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, reinstituind apoi sancţiuni economice drastice împotriva Teheranului.

Ca ripostă la retragerea americană din acord, Teheranul s-a dezangajat din luna mai din mai multe puncte-cheie ale acestui pact care limita drastic activităţile sale nucleare.

Cele trei state europene semnatare ale acordului de la Viena au anunţat marţi declanşarea Mecanismului de reglementare a diferendelor, în încercarea de a constrânge Teheranul pentru a reveni la aplicarea prevederilor pactului.

Citând surse europene, Washington Post scrie că una dintre acestea a calificat drept „şantaj” ameninţarea secretă recent adresată europenilor de guvernul Trump.

„Aceasta nu va merge, prietenii mei!”, se adresează Zarif europenilor.

„Dacă doriţi să vă vindeţi integritatea, mergeţi mai departe. Dar nu vă împăunaţi cu mari principii morale şi legale”, remarcă ministrul de Externe iranian.

Prin acordul de la Viena, Teheranul a acceptat să-şi limiteze radical activităţile nucleare pentru a demonstra că acestea nu au niciun scop militar, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor economice internaţionale care îi sufocau economia.

Dar reimpunerea sancţiunilor americane a aruncat economia iraniană într-o recesiune dramatică, privând Iranul de beneficiile pe care le aştepta în urma pactului nuclear.

Republica islamică îi acuză pe europeni de încălcarea angajamentelor, reproşându-le că nu au făcut nimic pentru a o ajuta să ocolească efectul sancţiunilor americane.

Mecanismul de reglementare a diferendelor ar putea duce în timp la restabilirea sancţiunilor ONU împotriva Iranului. Teheranul a avertizat deja că acest lucru va însemna încetarea pur şi simplu a acordului nuclear.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri