Caută
Close this search box.

Ludovic Orban doreşte înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO

roşia montană

Premierul Ludovic Orban a afirmat că guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

„PNL a susţinut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roşia Montană – n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (…) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile – n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO”, a afirmat Orban, la Parlament.

Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

„Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului”, a precizat ministrul Culturii.

Conform sursei citate, Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri