Caută
Close this search box.

Ludovic Orban spune că este clar în favoarea alegerilor anticipate şi a alegerilor în două tururi

ludovic orban

Dacian Cioloş anunţă că a avut o întâlnire la Bruxelles cu premierul Ludovic Orban şi acesta i-a spus clar că este în favoarea alegerilor în două tururi şi a alegerilor anticipate.

„Acest lucru este îmbucurător, de-acum aşteptam acţiune politică decisivă în acest sens”, a menţionat Cioloş.

„Am avut azi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, care se afla la Bruxelles pentru mai multe discuţii cu conducerea Comisiei Europene şi cu şefi ai grupurilor politice din Parlamentul European. Sunt întâlniri importante pentru care l-am felicitat pe prim-ministrul Orban, pentru că în acest fel reconectează Guvernul României la dezbateri europene esenţiale despre cadrul financiar multianual al UE şi la oportunităţile de finanţare cu bani europeni pentru proiectele din ţară în noul context al Brexit, al Pactului Verde şi ambiţiei UE de a înveşti tot mai consistent în digitalizare.

Am trecut însă şi prin câteva teme interne pe care eu, PLUS şi Alianţa USR PLUS le considerăm urgente şi pe care le-am mai discutat în decembrie. Dintre priorităţile pe care le-am discutat cu Orban la sfârşitul anului trecut, prea puţine au fost atacate frontal de Guvernul PNL.

Până acum, s-a bătut pasul pe loc asupra alegerilor locale în două tururi şi a alegerilor parlamentare anticipate, iar despre schimbarea legilor electorale pentru suplimentarea numărului de parlamentari pentru diaspora nu am mai auzit nimic.

În discuţia de azi, Ludovic Orban a fost clar în favoarea alegerilor în două tururi şi a alegerilor anticipate, iar acest lucru este îmbucurător, de-acum aşteptam acţiune politică decisivă în acest sens. Secţia specială pentru magistraţi nu a fost desfiinţată, ci s-a citit în Guvern un Memorandum despre statutul acesteia care nu are niciun impact legislativ.

Nu avem încă un calendar clar pentru desfiinţarea sau impozitarea drastică a pensiilor speciale cum nu este deloc satisfăcătoare distribuţia banilor pentru investiţii în infrastructura mare – autostrăzi, căi ferate şi spitale.

Sprijinul nostru pentru Guvernul Orban a fost condiţionat de aceste priorităţi acceptate de altfel de premier înainte de a fi votat în Parlament şi aşteptam urgentarea luării unor decizii în acest sens”, scrie Cioloş, pe Facebook.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat miercuri că Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectele de lege privind alegerea primarilor în două tururi, desfiinţarea Secţiei se Investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi desfiinţarea pensiilor speciale.

„Dacă vom vedea că Parlamentul blochează în continuare nişte proiecte de interes public pe care foarte mulţi romani le aşteaptă este foarte posibil să mai apelăm la angajarea răspunderii”, a declarat Turcan.

„În momentul în care începe sesiunea parlamentară avem câteva proiecte extrem de importante la care ţinem pentru a fi votate în Parlament. Acelea sunt alegerea primarilor în două tururi şi de asemenea revenirea la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene. Este vorba şi de proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Să spunem că acestea trei sunt extrem de importante.

Am apelat la angajarea răspunderii atunci când proiecte importante nu au putut fi realizate în Parlamentul României. Practic toate proiectele de lege pe care ne-am angajat răspunderea au fost fie blocate în Parlament fie aveam toate semnalele că urmau să fie măcelărite în Parlamentul României”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Raluca Turcan a mai adăugat că angajarea răspunderii nu urmăreşte ocolirea rolului Parlamentului şi eficientizarea deciziilor publice.

„Aşadar, dacă vom vedea că Parlamentul blochează în continuare nişte proiecte de interes public pe care foarte mulţi romani le aşteaptă este foarte posibil să mai apelăm la angajarea răspunderii. Nu o facem ca o modalitate de a sări rolul Parlamentului şi pur şi simplu pentru eficienţa în decizia publică.

Am apelat la angajarea răspunderii atunci când proiecte importante nu au putut fi realizate în Parlamentul României. Practic toate proiectele de lege pe care ne-am angajat răspunderea au fost fie blocate în Parlament fie aveam toate semnalele că urmau să fie măcelărite în Parlamentul României”, a mai adăugat Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri