Macron, Putin, Merkel, Erdogan, la conferinţa internaţională dedicată Libiei, de la Berlin

O conferinţă internaţională dedicată Libiei a început duminică la Berlin cu scopul de a consolida încetarea focului şi de a pune bazele unui proces de pace, potrivit imaginilor difuzate de la întâlnire, relatează AFP.

Summit-ul, care reuneşte unsprezece lideri din ţările implicate în conflict şi mai multe organizaţii internaţionale, a început cu puţin înainte de ora 14:00 GMT şi este de aşteptat să se încheie seara târziu cu adoptarea unei declaraţii comune care să solicite încetarea ingerinţelor străine şi respectarea unui embargo asupra livrărilor de arme în ţara africană.

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de Externe Heiko Maas au purtat discuţii cu premierul libian Fayez al-Serraj şi cu comandantul rival Khalifa Haftar în cancelaria sa, înainte de începerea conferinţei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

DPA înţelege că discuţiile cu liderii facţiunilor aflate în război în Libia au fost ţinute separat.

În afară de cei doi reprezentanţi libieni, au răspuns apelului de a participa la reuniune preşedintele francez, Emmanuel Macron, Vladimir Putin,  Recep Tayyip Erdogan, preşedintele egiptean Abdelfatah al Sisi, premierul italian Giuseppe Conte şi Boris Johnson, precum şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, între alţi actori implicaţi, scrie EFE, citată de Agerpres.

Conferinţa are loc sub egida ONU, care îl recunoaşte pe al-Serraj drept şeful legitim al guvernului Libiei. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este oficial gazda reuniunii.

Putin şi Erdogan, promotorii unui acord de încetare a focului, care încă nu are semnătura lui Hafter, au organizat deja o întâlnire anterioară, potrivit presei turce.

Simplul fapt că mareşalul şi şeful Armatei Naţionale Libiene (LNA) participă la conferinţă este considerat un succes al diplomaţiei germane, care a spus totuşi că nu trebuie să existe aşteptări mari.

Forţele lui Hafter, care ţin Tripoli sub asediu, au blocat sâmbătă seara producţia de petrol în Golful Sirte, inima industriei petroliere libiene. Armistiţiul, care a intrat în vigoare pe data de 12 ianuarie, este încălcat aproape zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *