Caută
Close this search box.

#MeToo: Procesul lui Harvey Weinstein începe la New York

Începe astăzi, în Manhattan, selecția juriului în cazul Harvey Weinstein, producătorul de film acuzat de agresiuni sexuale în formă agravată, fapte pentru care este pasibil de închisoare pe viață. Cei 12 jurați aleși dintr-un grup de peste 2.000 după o selecție riguroasă ce urmează să dureze aproximativ două săptămâni vor delibera cazurile a doar două dintre cele peste 80 de victime care l-au acuzat public pe Weinstein de delicte de natură sexuală comise între 1990 și 2015. Restul au fost prescrise, au căzut sub incidența unor contracte de confidențialitate, au figurat în proceduri civile sau vor fi adjudecate în alte jurisdicții.

Tribunalul Penal de pe strada Centre numărul 100 este începând de ieri – când judecătorul James Burke a convocat părțile pentru parlamentări procedurale care au durat o oră și un sfert – scenă unei drame procesuale fără precedent în istoria recentă, legală și culturală a Statelor Unite.

În boxa acuzaților va fi, vreme de două luni, poate mai bine, Harvey Weinstein, sexagenarul fost producător de cinema ale cărui firme, Miramax din 1979 și, din 2005 cea eponimă, au fost răsplătite cu 81 de statuete Oscar și peste 340 de nominalizări.

A făcut epocă, Weinstein, dar și victime. Feminine, multe, mult timp, din 1990 până-n 2015.

„Procesul înseamnă atât de mult pentru atât de multe, cel mai mult pentru temerarele femei care urmează să compară, și pentru noi, cele care am rupt tăcerea. Le mulțumesc celor care vor depune mărturie nu doar în nume propriu ci și în acela al tuturor victimelor care nu mai au șansă de a-și căuta dreptate în instanță”, a spus, la intrarea în Tribunal actrița Rose McGowan, una dintre femeile care au avut tăria sufletească de a rupe cercul infernal al șocului, fricii de stigmatizare și intimidărilor multiple ale simbriașilor inculpatului, detectivi particulari sau complici din lumea corporatistă care au victimizat încă o dată victimele și i-au terorizat pe cei care, precum jurnaliștii, au încercat să le lumineze suferință. Rose McGowan a fost agresată sexual în 1997 și apoi urmărită cu sălbăticie, în forme dintre cele mai perverse, pentru a fi împiedicată să vorbească. Altor victime li s-a cumpărat tăcerea, cu bani grei și documente legale ce le zăvorau definitiv, cu penalități insuportabile, dreptul de a spune adevărul.

„Clauzele contractelor de confidențialitate sunt extrem de șocante, neobișnuite prin ferocitatea interdicției impuse unor femei tinere de a împărtăși traumele prin care au trecut. Pentru o consultație la terapeut, o expertiză contabilă, pentru aproape tot aveau nevoie de permisiune specială. N-aveau voie nici să păstreze o copie a contractului”, reamintea jurnalista de la New York Times Jodi Kantor, care împreună cu Megan Twohey a semnat, la 5 octombrie 2017, articolul care l-a demascat pentru prima oară, în toată hidoșenia sa umană, pe unul dintre mogulii cinematografiei americane.

Harvey Weinstein avea să primească, cinci zile mai târziu, lovitură de grație: dezvăluirile convergente din revista New Yorker, bazate pe mărturiile a 13 victime care au rupt zăgazul. Peste 80 de femei aveau să se elibereze de povara suferinței și auto-culpabilizării în lunile și anii ce au urmat.

Prădăciunile sexuale ale lui Weinstein, mergând de la indecență la agresiune și viol, au lovit atât celebrități ale lumii hollywoodiene – Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Ashley Judd, Daryl Hannah, Annabella Sciorra – cât și subalterne vulnerabile aflate la început de carieră precum Mimi Haleyi, al cărei caz, petrecut în 2006 la domiciliul newyorkez al producătorului, este unul dintre cele două prezentate în instanță.

„L-am întrebat dacă pot ajuta la vreo producție a sa în New York. Mi-a spus, „de ce nu-mi faci o vizită la hotel”? Acolo, după o scurtă conversație normală, m-a întrebat dacă vreau să-i fac un masaj. Am refuzat. Ulterior, cînd l-am reîntâlnit, a fost foarte simpatic și am crezut că regretă cele întâmplate la prima noastră întâlnire. Am urcat în apartamentul lui din Soho unde a început cu avansurile, insistent. E mare fizic, intimidant. M-a împins într-o cameră întunecată, cu desene de copil pe pereți, unde m-a forțat să îngenunchez și să fac sex oral”.

Cealaltă faptă pentru care este judecat este un viol care, susține victima deocamdată anonimă, s-ar fi petrecut în 2013 la un hotel DoubleTree din Manhattan.

Cazul Weinstein, care a stârnit o revoltă feministă, mișcarea #MeToo, nu este unul izolat. Anii din urmă au adus, în America și în lume, demascări în serie din divertisment, mass-media, din universul corporatist în general. Invariabil, reflexul intern a fost de a nega, de a blama victimele sau a le ține la distanță cu substanțiale recompense bănești.

„E vorba de mușamalizare corporatistă în formă continuată, de modul în care suferința victimelor e măturată precum gunoiul sub preș, cu plăți și contracte de confidențialitate. Puterea îi apără mereu pe cei puternici, în toate domeniile, peste tot în lume. Ne aflăm abia la începutul conversației”, puncta Ronan Farrow, autorul dezvăluirilor din New Yorker, a cărui anchetă inițială a fost blocată de conducerea televiziunii NBC. Alți jurnaliști au încercat de-a lungul anilor, fără succes, să facă publice excesele lui Harvey Weinstein, lovindu-se mereu de zidul tăcerii, presiunii și complicităților corporatiste.

Acest zid s-a spart. A venit ora judecății. Codul penal statal newyorkez este extrem de sever cu transgresiunile sexuale, dar povara acuzării, purtată de două stele în ascensiune ale Parchetului, Joan Illuzzi-Orbon și Meghan Hast, nu este una ușoară. Anii și-au scuturat praful peste traume vechi, memoria slăbește, circumstanțele și contextul nu-s întotdeauna favorabile victimelor.

„Nu spun că n-a păcătuit, dar între păcat și crimă distanța e mare. Două victime urmează să compară în instanță, și am convingerea că în ambele cazuri probele pe care le vom administra vor sfârși prin a-l dezvinovăți pe clientul meu. Indiferent însă de verdict, Harvey Weinstein va plăti cel mai mare preț care există. Viață i-a fost ruinată, făcută praf. Ce se va întîmpla în instanța nu mai contează. Chiar dacă părăsește tribunalul liber și nevinovat, Harvey Weinstein e un om terminat”, a prevestit avocata inculpatului, Donna Rotunno.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri