Caută
Close this search box.

Mike Pompeo apără acţiunile SUA împotriva Iranului: Washington va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional al RĂZBOIULUI

mike pompeo

Mike Pompeo a apărat marţi legalitatea raidului american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, precum şi a oricărei acţiuni militare viitoare a Statelor Unite împotriva Iranului, transmit AFP şi Reuters.

„Nu am văzut niciodată această administraţie luând decizii de această natură fără o examinare completă şi în profunzime a bazelor legale”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Washington.

Întrebat dacă au fost consultaţi juriştii înaintea atacului cu dronă în care a fost ucis generalul Soleimani la Bagdad, Mike Pompeo a declarat că nu este în măsură să răspundă cu precizie.

„Deseori, juriştii trec în revistă în avans toate opţiunile care sunt prezentate preşedintelui Statelor Unite, pentru ca fiecare opţiune să fie validată juridic. Sunt sigur că aşa s-au petrecut lucrurile”, a explicat el.

Pompeo l-a acuzat pe ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, de minciună în privinţa naturii deplasării în Irak a lui Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, responsabilă cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană.

„Este ceva în trecut care să indice că exista cea mai îndepărtată posibilitate ca acest domn amabil, acest diplomat de înalt nivel – Qassem Soleimani – să se fi deplasat la Bagdad în ideea de a conduce o misiune de pace?”, a întrebat Pompeo ironic.

„Ştim că acest lucru nu este adevărat”, a adăugat el. „Nu era în misiune diplomatică”, a insistat Pompeo, dezminţind totodată că generalul iranian lucra la un acord cu saudiţii „pentru reducerea riscurilor” în Orientul Mijlociu, potrivit Agerpres.

Întrebat despre ameninţarea preşedintelui Donald Trump privind lovirea unor situri culturale iraniene în caz de ripostă militară a Teheranului la moartea lui Qassem Soleimani, şeful diplomaţiei americane a dat asigurări încă o dată, aşa cum a făcut-o deja de câteva ori duminică, că Washingtonul va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional.

„Toate ţintele vizate, orice acţiune întreprinsă vor fi întotdeauna în cadrul dreptului internaţional al războiului’, a afirmat el.

Cu acelaşi prilej, Mike Pompeo l-a făcut responsabil pe Soleimani pentru atacul de pe 27 decembrie din Irak, în care a fost ucis un contractor civil american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri