Caută
Close this search box.

Ministrul Sănătăţii, despre femeia arsă: Acel dezinfectant nu trebuia folosit pe pacient

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat marţi că au fost comise mai multe erori în ceea ce priveşte modul de folosire a dezinfectantului în protocolul preoperator dar şi faptul că nu a existat un medic care să supreavegheze chirurgul rezident în timpul operaţiei. Acestea reprezintă concluziile anchetei în cazul femeii arse în sala de operaţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Capitală.

Ministerul Sănătăţii a precizat că niciunul dintre medicii aflaţi în echipa operatorie, în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca, nu era în serviciul de gardă, conform agerpres.ro.
„Niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital”, a declarat Costache, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control al MS la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, după cazul pacientei arse pe masa de operaţie.

„Biocidul utilizat pentru dezinfecţie este conceput numai pentru dezinfecţia mâinilor echipei operatorii, şi nu pentru pacienţi. S-a ignorat o procedură adoptată la nivel internaţional, validată cu ANMCS, procedura de dezinfecţie a tegumentelor, se foloseşte în primă fază betadina”, a declarat ministrul. „În al 3-lea rând, s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să sugereze această alergie, iar în al 4-lea rând, în acest context de risc se foloseşte bisturiu electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a spus acesta.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că Ministerul a retrimis Corpul de control la Spitalul Floreasca, precizând că „au existat mai multe zone gri în raportul anterior”, referindu-se la „circuitul pacienţilor şi la echipa operatorie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri