NASA a anunțat un succes remarcabil: identificarea unei planete care orbitează în jurul a doua stele. Dar, senzațional este că descoperirea îi aparține unui elev de liceu de numai 17 ani.

Wolf este un adolescent ca oricare altul: îi plac poveștile din Războiul Stelelor, câinii și, mai nou, activitatea pe care a avut-o la NASA. Vara trecută a avut o bursă de intern la Agenția Spațială Nord-Americană. În a treia zi a stagiului a descoperit o nouă planetă. Studia un sistem binar cu ajutorul telescopului spațial TESS când a observat ceva ciudat: în timpul unei eclipse a identificat un al treilea corp ceresc pe orbită. Era o nouă planetă.

„Planeta bloca lumina celor două stele dar a lăsat o mică rază de lumină să ajungă la telescop. Asta am observat prima oară” – Wolf.

Noua planetă se afla la 1300 de ani-lumină de Terra. Este de șapte ori mai mare decât Pământul și aproape cât Saturn. Face parte dintr-un grup de 13 planete care gravitează în jurul a două stele. Într-un astfel de sistem binar eclipsele nu sunt o raritate: au loc la fiecare 15 zile. NASA a lansat programul TESS în aprilie 2018 și intenționează să studieze sute de sisteme solare în căutarea unor noi planete.

Wolf va termina liceul cu un calificativ maxim, se gândește deja la colegiu și visează la un post de cercetator la NASA.

561 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 5 =