Caută
Close this search box.

Noul prefect de Cluj, liberalul Abrudean, va superviza contractele pe care chiar firmele lui le-a dat primăriilor din județ

Pesemne că Partidul Național Liberal trebuie să își plătească datoriile față de parlamentarii care i-au ajutat să treacă moțiunea de cenzură împotriva guvernului Viorica Dăncilă. Printre cei care au fost „recompensat” pentru colaborarea sa este fostul liberal și actual senator ALDE, Marius Nicoară.

Nicoară a votat la învestirea guvernului Ludovic Orban iar ca recompensă unul dintre apropiații săi, Mircea Abrudean, a fost numit prefect al județului Cluj. În ultimii 12 ani, liberalul a încheiat sute de contracte de consultanță cu primăriile din județul Cluj. Contracte pe care acum va trebui să le verifice legalitatea.

În vârstă de 35 de ani, Mircea Abrudean este secretar general al PNL Cluj și a absolvit Studii Europene. În 2019 el s-a aflat în fruntea Consiliului de Administrație al companiei de stat Tetarom, cea care se ocupă de închirierea spațiului industrial pentru investitorii interesați.

În declarația de avere, Mircea Abrudean încasează venituri de peste 150.000 de lei din salarii, dividende și chirii. De asemenea, el deține un autoturism Mercedes și bijuterii în valoare de 5000 de euro. Totodată, Abrudean a avut loc în CA-ul companiei de Termoficare din Cluj.

Pe lângă joburile la stat, liberalul are și două firme de consultanță, Siab Development și Napotech Proiect. Acestea au derulat nu mai puțin de 35 de contracte din bani publici, în anii 2017 și 2018. Principalii clienți ai lui Abrudean sunt tocmai primăriile clujene care sunt conduse de colegii de partid ai acestuia.

Mircea Abrudean este apropiat al senatorului ALDE Marius Nicoară și a fost cercetat de DNA
Numirea lui Abrudean ca prefect are o legătură strânsă cu votul dat de senatorul ALDE Marius Nicoară la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Nicoară a ajuns la putere în CJ Cluj în 2004, în momentul în care Emil Boc a preluat conducerea primăriei municipiului Cluj-Napoca.

În 2008 a fost numit senator din partea PNL iar Abrudean a ajuns șeful de cabinet al acestuia. De altfel, actualul prefect al Clujului este și finul senatorului ALDE. Tot începând cu anul 2009 firmele lui Abrudean încep să „guste” din contractele cu statul.

În 2014, Consiliul Județean Cluj ajunge să fie condus de liberalul Horea Uioreanu. În mai 2014, acesta este arestat pentru fapte de corupție. În dosarul întocmit de procurori apare și Mircea Abrudean. Procurorii notează că acesta i-ar fi propus lui Uioreanu să facă consultanță și proiectare pentru câteva proiecte de infrastructură. În urma anchetei, Abrudean a devenit suspect într-un dosar disjuns din cel al lui Uioreanu. Trei ani și jumătate mai târziu, dosarul a fost clasat din lipsă de probe.

Ajungem acum în 2019, când Nicoară a migrat la ALDE, după un accident auto care l-a exclus din PNL. Cu această ocazie, surse din filiala clujeană a partidului au arătat pentru sursa citată că, în schimbul susținerii de către Nicoară a moțiunii de cenzură, protejatul său a fost numit în funcția de prefect.

După cum arată și cei de la actualdecluj.ro, Abrudean trebuia să ajungă prefect cu orice preț. Pentru a putea fi încadrat drept prefect interimar, el a fost întâi angajat la Primăria Câmpia Turzii, unde i s-a scos un post la concurs, la finalul lunii noiembrie. Potrivit legii, printre atribuțiile sale ca prefect se numără și verificarea legalității documentelor emise de primăriile locale pe care le-a consiliat până acum contra cost.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri